2020. február 18. kedd Bernadett

Hírek - Növény

Kiakadtak Badacsonyban: nem kérnek a zárlatról szóló bejelentésből

Visszautasítják a Badacsony-hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek azt a közleményt, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentette, hogy növényegészségügyi zárlatot rendelt el a teljes Badacsony-hegyre az aranyszínű sárgaság elnevezésű szőlőbetegség miatt. A szervezetek a Nébih-közleményt csúsztatásnak és félreértelmezhetőnek tartják, amely alaptalanul ronthatja a badacsonyi borok megítélését.
 
 

Nehezményezi és visszautasítja közös állásfoglalásban számos Badacsony-hegy körüli szervezet azt a közleményt, amelyben a Nébih ma arról számolt be, hogy a teljes Badacsony-hegyen hatósági zárlat lép életbe az aranyszínű sárgaság terjedése miatt. A Nébih-bejelentésre reagáló állásfoglalást Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Badacsony Borvidéki Borút Egyesület, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület írta alá.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A szervezetek szerint a Nébih túlzó és félreérthető közleménye kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás hiányában alaptalanul ronthatja a badacsonyi borok megítélését. "A térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére káros hatású és ebben a formában valótlan a nyilatkozat” – áll a badacsonyiak közleményében.

Az állásfoglalás szerint a vélhetően őshonos betegség az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, az nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája. A betegség a helyiek szerint jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a Nébih-hel a leküzdéséért. Ugyanakkor a védekezést nehezíti az ültetvények tagoltsága, továbbá a zömmel nem magánkézben lévő, elhanyagolt területeken fellelhető fertőzési gócok, amelyek nem feltétlenül szőlő művelési ágú területek. A hatékony védekezést nehezíti a központi intézkedések hiánya is, például a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége. A betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra – hangsúlyozza a szervezetek közleménye.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu