2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Növény

Kifogyhat Románia búzából, hazánkból importálnak

„Drága a búza, kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor, s már kilenc banit kérnek kilójáért, már ahol van még eladó. Itt a Szilágyságban és a közeli Szatmár és Bihar megyében ugyanis egy zsákkal sem kapható.” – mondta az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak a régió egyik legnagyobb búzafeldolgozója.
 
 

”Kétszer olyan drága a búza, mint tavaly ilyenkor, s már kilenc banit kérnek kilójáért, már ahol van még eladó. Itt a Szilágyságban és a közeli Szatmár és Bihar megyében ugyanis egy zsákkal sem kapható. Már Nagykároly környékén is üresek a magtárak, mindent eladtak. Most Magyarországon próbálkozunk, mert már csak két-három heti készletünk van, s lépnünk kell, mielőtt le kellene állunk a munkával” – mondta a lapnak a feldolgozó.

Szerinte ha a kormány nem akarja, hogy a kenyér ára az egekbe törjön, akkor az új termésig fel kellene szabadítania az állami búzatartalék egy részét. Egyúttal meg kell keresni azokat az ösztönzőket, amelyek a búzatermesztést segíthetik.

Fazakas János, a csíkszeredai székhelyű Harmopan Rt. beszerzési osztályának vezetője lapunknak elmondta: ők is szembesültek azzal a problémával, hogy apadóban van a hazai búzakészlet.

„Egyáltalán nem volt gyenge a hazai gabonatermés idén, csak a nagymennyiségű export miatt mostanra nagyon kevés sütésre alkalmas búza maradt az országban. Ez természetesen befolyásolja a piacot, tehát ami maradt, annak megugrott az ára – magyarázta egy csíkszeredai székhelyű Harmonpan Rt. Vezetője. A Harmopan az utóbbi időben főként Magyarországról szerzi be a gabonát, körülbelül ugyanannyiért, amennyibe az a hazai piacon kerülne.

Kelemen Atilla, a román parlament alsóházának képviselője, a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottság alelnöke a lapnak elmondta, hogy a sok eső miatt nagyon kevés olyan minőségi gabona termett, amely megfelel a kenyérliszt követelményeinek. Ezért még az aratás előtt fel kellett volna készülni az államnak arra, hogy elegendő tartalékot halmozzon fel és Románia ne szoruljon importra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu