2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Növény

Kiváló minőségű lesz a termés, csak ne lenne benne annyi parlagfű

Befejezték az első napraforgótételek vizsgálatát a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumaiban. Ezek alapján az idei termés minősége kiemelkedő, míg mennyisége átlagos lesz, derült ki a vállalat közleményéből.
 
 

Az ország különböző részeiről eddig beküldött minták alapján a magvak olajtartalma idén 44-48% között mozgott, átlagosan 46%-os volt. Ez kiváló minőséget jelent, a 44% feletti olajtartalomért már kereskedelemben felár (bonifikáció) is jár. A vizsgálatok alapján megfelelő a minták tisztasága is. Az eddig vizsgált tételek szennyezőanyag-tartalma ugyanis nem éri el a 2%-os határt, az azonban gondot jelent, hogy a mintákban a parlagfűmag (ambrozia) mennyisége több tételnél meghaladta az EU által előírt 50 ug/kg-os koncentrációt. Úgy tűnik, az idei gyomos szezonkezdést nem minden gazdaságban tudták helyrehozni.

 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!


Eközben már szállítják a nyers kukoricát is a gyárakba. Az esőzések miatt elsősorban a dezoxinivalenol (DON), a hosszan tartó forróság miatt pedig az aflatoxinok előfordulására van esély, így ezt a két gombatoxin-vizsgálatot idén minden tételnél elvárják, de a takarmánygyártásban ennél több toxin vizsgálatát is megkövetelhetik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu