Ma van az Erdők Nemzetközi Napja: mutatjuk, miért kiemelten fontos a fák védelme

Ma van az Erdők Nemzetközi Napja: mutatjuk, miért kiemelten fontos a fák védelme

agrarszektor.hu
Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján 2013-tól minden év március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. Ebben az évben a FAO, vagyis az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet által kijelölt központi témakör az erdők és a biodiverzitás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március 21-én van a tavaszi napéjegyenlőség, innentől kezdve fél éven keresztül hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Nem véletlenül helyezte a természet újjászületésének erre a szimbolikus időpontjára az Erdők Nemzetközi Napját az ENSZ Közgyűlése. A világnapot a hazai erdőgazdaságok is megünneplik, kihasználva a lehetőséget, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsák természetes környezetünk megóvásának fontosságára.

Magyarország 22 állami erdőgazdasága, így a SEFAG Zrt. is azon dolgozik, hogy a rábízott természeti értékeket megőrizze, ökológiai állapotukat és produktivitásukat fenntartsa. Az erdők és a fák védelme kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, hiszen az ehhez elengedhetetlen oxigént termelik, és a szén-dioxidot megkötik. A legnagyobb természeti erőforrásainknak számító erdőségek a napjainkban égető témává vált klímaváltozással is felveszik a harcot.

A nemzetközi világnapot koordináló Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) a témára reflektálva, már hét éve az Erdők Nemzetközi Napja köré épített felhívással szeretné ösztönözni az országokat, szervezeteket és egyéneket, hogy különböző aktivitásokat és megmozdulásokat szervezve segítsék földünk "tüdejét". Évről-évre olyan fajsúlyos témákkal foglalkozva, mint a klímaváltozás, a fenntarthatóság vagy az erdők és víz közötti kapcsolatrendszer.

Az idei központi téma az erdők és a biodiverzitás, aminek fontosságát sugallja a világnap mottója: "Túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük!" Az erdők a biológiai sokféleség kincseskamrái, a szárazföldi élet több mint 80%-ának adnak otthont. Az erdei élővilág és az emberi faj szinergiája nélkülözhetetlen és a kölcsönös körforgáshoz elengedhetetlen. Az idei évben "az erdők és a biológiai sokféleség" néven nemzetközi fotópályázat is indult, ahol a beküldött anyagnak egy különleges és nem mindennapi állat- vagy növényfaj fotóját kellett prezentálnia.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?