2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Növény

Magukkal rántották a németek az unió teljes olajosmag-termését

Közreadta az idei termések összegzését a Német Raiffeisen Szövetség (DRV). Mint az várható volt, a kalászosok átlagos vagy kissé átlag alatti eredményt produkáltak, a repce azonban katasztrofálisra sikeredett. Ennek alapvető oka a vetés idején uralkodó extrém szárazság volt. Eközben napvilágot láttak az unió teljes olajosmag-termésére vonatkozó adatok is.
 
 

Németországot tavaly történelmi mértékű aszály sújtotta, ami meghiúsította a repce elvetését is. Az itteni statisztikai hivatal szerint már ősszel 30 százalékkal kevesebb területen tudták elvégezni a munkát a gazdák. Az időjárás később sem javult, tavasszal újabb aszály köszöntött be, így végül csak 2,8 millió tonna mag került a raktárakba, ami a legalacsonyabb érték 1997 óta.

Az ötéves termésátlag 4,7 millió tonna Németországban, ettől az idei eredmény csaknem 40 százalékkal marad el.

Uniós szinten jobb a helyzet, de így is 15 százalékos a termőterületcsökkenés és 10 százalékos a termésveszteség mértéke. Összesen 18 millió tonna repcemag termett idén a közösségben a megszokott 20 millió tonna körüli helyett. Németország az elmúlt években az unió repcetermelésének majdnem a negyedét adta, most azonban csak a 17 százalékára volt képes - ilyesmi 25 éve nem fordult elő.

Ezzel szemben az uniós napraforgótermés kifejezetten jónak igérkezik, amiben a termőterület 6 százalékos bővülése is benne van. Akár egy 10,7 millió tonnás új rekord is születhet belőle. A szója termőterülete is bővült, de a végeredmény valószínűleg nem változik, 2,9 millió tonna maradhat.

Összességében az UFOP (az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége) becslése alapján az unió olajosmag-termése már a második egymást követő évben fogja alulmúlni az előző évi eredményt.

A Bizottság prognózisa alapján az olajos magvak  31,7 millió tonnás össztermése 4 százalékkal marad a tavalyi alatt, az ötéves átlagtól pedig 5 százalékkal marad el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu