Megdöbbentő számok: nem veszik a növényvédő szereket a magyar gazdák

Megdöbbentő számok: nem veszik a növényvédő szereket a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Jóval kevesebb növényvédő szer fogyott júliusban Magyarországon, mint egy hónappal korábban, a legnagyobb mértékben, a gyomirtók forgalma esett vissza, de látványosan csökkent a kereslet a gombaölők és a rovarölők iránt is. Ezzel szemben a műtrágyák iránti igény jelentősen megnövekedett a júniusi értékesítéshez képest, volt olyan termék, amiből háromszor nagyobb mennyiséget adtak el júliusban a kereskedők, mint egy hónapja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beérkezett adatok alapján 2020 júliusában jóval kisebb volt a növényvédő szerek forgalma az előző hónaphoz képest - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A gombaölők és a rovarölők iránti kereslet kevésbé mérséklődött, míg a gyomirtók forgalma a harmadára esett vissza. Az előző év azonos időszakát vizsgálva megállapítható, hogy idén júliusban gombaölőkből közel a fele, rovarölőkből valamivel több mint a másfélszerese fogyott, gyomirtókból pedig 20 százalékkal többet vásároltak a gazdák. A hónap legnagyobb forgalmú szerei a Force 1,5G és a Roundup Mega voltak, amelyek tavaly júliusban is a legnagyobb volumenben fogytak. Az értékesítési árak a vizsgált időszakban valamelyest emelkedtek, átlagosan 1-4 százalékkal, egyedül a Pulsar 40 ára növekedett nagyobb mértékben, közel 10 százalékkal. A Pictor SC és a Biscaya szerek árai ezzel szemben csökkentek. Az előző év júliusi árakhoz képest a megfigyelt szerek árai a tárgyhónapban jellemzően magasabbak voltak, néhány termék kivételével. A legnagyobb áremelkedést a Lumax SE könyvelhette el.

Megnövekedett ugyanakkor a műtrágyák iránti kereslet júliusban az egy hónappal korábbi értékesítéshez képest, köszönhetően az őszi talajerő-utánpótlási munkálatok közeledtének. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban a mészammon-salétrom (MAS) volt. A kereskedők legalább háromszor nagyobb mennyiséget adtak el júliusban, mint júniusban. A különböző műtrágyaféléknek az előző év azonos időszakához viszonyítva is magasabb volumenű volt az értékesítése. A termékek értékesítési árai tekintetében jelentős áresés volt tapasztalható a vizsgált időszakban, a legnagyobb árcsökkenés a MAS esetében történt. Az ammónium-nitrát és az NPK értékesítési ára is nagyobb mértékben esett vissza a korábbi hónap árához mérten. Az elmúlt év júliusi áraihoz képest is az árak idén júliusban jóval alacsonyabb szinten alakultak. A MAS mintegy 18 százalékkal lett olcsóbb, míg az összetett műtrágyák közül a MAP ára esett vissza jobban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?