2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Növény

Milliós tételeket követelnek a gazdáktól

Több 100 ezres, millió forintos tételeket követelnek a gabonakereskedők azoktól a termelőktől, akik nem tudják a szerződött mennyiséget szállítani - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
 
 

Az agrár-érdekképviseleti szervezet hétfőn délelőtt tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkárát, Czerván Györgyöt a kialakult helyzetről. A Magosz szerint a termelők vis maior miatt nem tudnak szállítani a kereskedőknek. A múlt évben rendkívül extrém körülmények között kellett gazdálkodniuk, viharkárok és más természeti katasztrófák, többek között belvíz sújtotta a gazdaságokat. Így pedig nem termett meg az a gabonamennyiség, amelyből az előzetesen megkötött szerződéseket teljesíteni tudták volna – írja az MTI.

Megerősítették ezt a sajtótájékoztatón megjelent gazdálkodók, akik jelezték, az Országgyűlés hiába változtatta meg öt párti konszenzussal az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt, az lényegében hatástalan maradt. A vis maiorra való hivatkozás, amelyeket igazolással támasztottak alá, sem mentesítette a gazdálkodókat attól, hogy a gabonakereskedők jelentős pénzösszegeket követeljenek rajtuk fedezetvásárlás címén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu