2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Nagy a baj a magyar földeken: emiatt rengeteg gazda rosszul járhat

Mintegy harmadával csökkent az öntözésre értékesített víz mennyisége Magyarországon 2000 és 2020 között - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb adatközléséből. Az utóbbi években azonban enyhe növekedés figyelhető meg az öntözési céllal értékesített vízmennyiség tekintetében. Az öntözés fejlesztésére és az öntözéses gazdálkodás alá vont területek növelésére számos ágazatnak égető szüksége lenne.
 
 

2000-ben 215,8 millió m3 vizet értékesítettek öntözési céllal Magyarországon, ám ezt a mennyiséget az elmúlt 20 évben mindössze egyszer, 2013-ban sikerült meghaladni. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatközlése szerint a 2000 és 2020 közötti időszakban többször is csúnyán visszaesett az öntözésre értékesített víz mennyisége, amit aztán mindig egy-egy komolyabb megugrás követett. A két legnagyobb visszaesés 2001-ben és 2010-ben történt: 2001-ben az előző évi mennyiséghez képest közel 50%-kal kevesebb vizet értékesítettek, valamint 2010-ben, amikor a csökkenés majdnem 66%-os volt.

A nagy megugrások közül a 2007-es év, valamint a 2010-ől 2013-ig tartó időszak érdemel szót. Előbbi alkalommal 133%-kal (69,9 millió m3-ről 162,7 millió m3-re), míg a második, négyéves intervallum során több mint négyszeresére (55 millió m3-ről 282,3 millió m3-re) nött egy év alatt az értékesített vízmennyiség. Ami az ábrából viszont nem derül ki, hogy mennyire hatékony a víz felhasználása.

Mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon (2000-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívuma/MTI)

A klímaváltozás hatására Magyarországon is megnövekedtek a szélsőséges időjárási események, az aszályos időszakok száma, vagy éppen az árvizek gyakoribb előfordulása, de a jégkár sem ritka jelenség már. Az öntözés szempontjából azonban az aszálykár elhárítása jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Ennek ellenére az öntözési hajlandóság még nem növekedett meg olyan mértékben, mint amennyire a helyzet indokolná. Magyarországon a vízfelhasználás csak töredéke a világátlagnak: hazánkban a mezőgazdasági vízkivételek az összes vízhasználat alig 7%-át adja csak, ahogy arról Harmat Ádám, a WWF éghajlatváltozás program vezetője beszámolt az Agrárszektornak.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke, Apáti Ferenc kifejtette, hogy a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlődése érdekében nélkülözhetetlen lesz az öntözés fejlesztése, tekintettel arra, hogy a magyarországi klimatikus viszonyok között csak öntözéses gazdálkodás mellett képzelhető el hosszú távon fenntartható és versenyképes zöldség- és gyümölcs termelés. A FruitVeB megítélése szerint egyébként évi több tízmilliárd forintos termelési értéktöbblet keletkezne a zöldség-és gyümölcs ágazatban, amennyiben az öntözött területek aránya a kívánatosra bővülne.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben