2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Növény

Panaszkodnak a termelők: hiába csávázott a repce, mégis permetezni kell

Az elmúlt időszakban is csendes, nyugodt, frontoktól mentes időjárás volt az országban. Lényeges mennyiségű csapadék sehol sem hullott, így semmi sem zavarta a napraforgó-betakarítás befejezését. A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így hamarosan a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet. Az őszi káposztarepce viszont nem kapott annyi csapadékot, hogy egyöntetűen fejlődhessen.
 
 

A repceállományt fiatal korában támadó rágó kártevők komoly károkat okozhatnak az ország minden tájegységén, ha a gazdák nem védekeznek ellenük időben, figyelmeztetett növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A repcevetések táblaszegélyein máris jelentős a kár a bolharágások miatt, különösen ott, ahol megrekedt a növények fejlődése. Több termelői panasz is érkezett arról, hogy napjainkra eltűnt a rovarölő szeres vetőmagcsávázás hatása, ezért elkerülhetetlen lesz a területek állománykezelése, amit feltételezhetően meg kell majd ismételni a későbbiek során.

A bolhák jelentette veszély mellett fontos kiemelni, hogy a repcedarazsak még most is rajzanak, rakják tojásaikat, de már nem a zöldítésben termelt keresztesvirágú növényekre, hanem a frissen kikelt repcevetésekre. Ha a gazdák nem védekeznek, a lárvák kártételére egészen a fagyok beálltáig számítani lehet, ezért nem lehet megspórolni a rendszeres megfigyelést. A mocskospajor több területen már akkora károkat okozott, hogy a repcevetésekből jókora darabokat ki kellett tárcsázni. Ezek helyére őszi kalászos kerülhet majd, de nagy rá az esély, hogy a kártevő talajfertőtlenítés híján ezekben a vetésekben is kárt okozhat.

A többségében megérett kukoricaállományokban tetemes a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke okozta kár. A kártétel minden bizonnyal kihatással lesz a termés nagyságára is. A száraz idő pozitív hatása, hogy a jelentős rágási kár ellenére eddig jelentéktelen nagyságú a csőfuzáriózis, pedig az utolsó nagyobb országos csapadék után azonnal jelentkeztek az első fertőzési tünetek. Egyelőre nem erősödött a csőfertőzés, de a beteg táblákon a következő tartós csapadék újabb fertőzési hullámot indíthat el. A jövő évi kukoricamoly fertőzési nyomásának csökkentése érdekében most is fontos lesz a kukorica szárának alapos felszecskázása, mert a kártevő hernyója a szárak tövén telel át. Ha a szárzúzás során talajszintig sikerül felaprítani a szárat, az a hernyók jelentős részét elpusztítja.

Szántóföldön gazdálkodókat is érinti, hogy a hűvösebb éjszakák miatt kissé csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de kártétele nem szűnt meg teljesen, inkább a kertészeti kultúrákra tevődött át, illetve rendszeresen felbukkannak a lakóépületek közelében, ezért célszerű az ajtókat, ablakokat mindig gondosan bezárni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu