Panaszkodnak a termelők: hiába csávázott a repce, mégis permetezni kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban is csendes, nyugodt, frontoktól mentes időjárás volt az országban. Lényeges mennyiségű csapadék sehol sem hullott, így semmi sem zavarta a napraforgó-betakarítás befejezését. A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így hamarosan a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet. Az őszi káposztarepce viszont nem kapott annyi csapadékot, hogy egyöntetűen fejlődhessen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A repceállományt fiatal korában támadó rágó kártevők komoly károkat okozhatnak az ország minden tájegységén, ha a gazdák nem védekeznek ellenük időben, figyelmeztetett növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A repcevetések táblaszegélyein máris jelentős a kár a bolharágások miatt, különösen ott, ahol megrekedt a növények fejlődése. Több termelői panasz is érkezett arról, hogy napjainkra eltűnt a rovarölő szeres vetőmagcsávázás hatása, ezért elkerülhetetlen lesz a területek állománykezelése, amit feltételezhetően meg kell majd ismételni a későbbiek során.

A bolhák jelentette veszély mellett fontos kiemelni, hogy a repcedarazsak még most is rajzanak, rakják tojásaikat, de már nem a zöldítésben termelt keresztesvirágú növényekre, hanem a frissen kikelt repcevetésekre. Ha a gazdák nem védekeznek, a lárvák kártételére egészen a fagyok beálltáig számítani lehet, ezért nem lehet megspórolni a rendszeres megfigyelést. A mocskospajor több területen már akkora károkat okozott, hogy a repcevetésekből jókora darabokat ki kellett tárcsázni. Ezek helyére őszi kalászos kerülhet majd, de nagy rá az esély, hogy a kártevő talajfertőtlenítés híján ezekben a vetésekben is kárt okozhat.

A többségében megérett kukoricaállományokban tetemes a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke okozta kár. A kártétel minden bizonnyal kihatással lesz a termés nagyságára is. A száraz idő pozitív hatása, hogy a jelentős rágási kár ellenére eddig jelentéktelen nagyságú a csőfuzáriózis, pedig az utolsó nagyobb országos csapadék után azonnal jelentkeztek az első fertőzési tünetek. Egyelőre nem erősödött a csőfertőzés, de a beteg táblákon a következő tartós csapadék újabb fertőzési hullámot indíthat el. A jövő évi kukoricamoly fertőzési nyomásának csökkentése érdekében most is fontos lesz a kukorica szárának alapos felszecskázása, mert a kártevő hernyója a szárak tövén telel át. Ha a szárzúzás során talajszintig sikerül felaprítani a szárat, az a hernyók jelentős részét elpusztítja.

Szántóföldön gazdálkodókat is érinti, hogy a hűvösebb éjszakák miatt kissé csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de kártétele nem szűnt meg teljesen, inkább a kertészeti kultúrákra tevődött át, illetve rendszeresen felbukkannak a lakóépületek közelében, ezért célszerű az ajtókat, ablakokat mindig gondosan bezárni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?