Régóta várt segítség érkezik a magyar földekre: ennek sok gazda örülni fog

Régóta várt segítség érkezik a magyar földekre: ennek sok gazda örülni fog

agrarszektor.hu
Szeptember eleje óta csak igen kevés helyen hullott számottevő csapadék hazánkban, ami egyfelől kedvező az érési folyamatok és a betakarítási munkák szempontjából, ugyanakkor a gyors ütemben száradó talajokon nehezen kel ki, illetve fejlődik a repce. A hét közepétől változékonyabbra fordul időjárásunk, és erőteljes déli áramlással nedvesebb légtömegek áramlanak fölénk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló héten bár átvonult fölöttünk egy markáns hidegfront, de záporok, zivatarok csak elszórtan alakultak ki csütörtökön, a többi napon pedig száraz időjárás uralkodott hazánkban - írja a met.hu. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege is csak ezt a néhány zivatart mutatja, a sokéves átlaghoz képest pedig szeptember második dekádjában 15-25 mm-es, az elmúlt harminc napot tekintve pedig jellemzően 10-60 mm-es a hiány. A talajok az elmúlt két hétben folyamatosan veszítenek nedvességtartalmukból. A felső 20 cm-es rétegben, ahol a frissen kelt repce gyökérzónája található, a 40%-ot sem éri el ez az érték a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában az Alföld déli felén. A felső egy méteres réteg is igen száraz az Alföldön és a Dunántúl keleti részén. Nyugaton és északon valamivel jobb a helyzet, bár a térképeinken szereplő számított értékekhez képest a különböző kultúrák táblái között jelentős eltérések mutatkoznak. Méréseink szerint Miskolc térségében az őszi vetések után időben elmunkált táblák talaja a 20-50 cm-es rétegben jelentős nedvességet raktároz, míg a szomszédos kukorica alatt ez a réteg nagyon száraz.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érésének. Utóbbi növény deszikkálása és betakarítása folyamatban van, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, bár az elszáradt levelek között sokfelé látni még zöldeket is. Az augusztus végén, szeptember elején még jó talajnedvességi viszonyok közt elvetett repce a kelés után egyre kevesebb nedvességet talál a talajban, fejlődését különösen az Alföldön nehezíti a vízhiány. Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz. 

Habár a hét első napjaiban napos, száraz idő volt, szerdától délnyugati irányból nedvesebb léghullámok érik el térségünket. A hét közepétől már több lesz fölöttünk a felhő, és szerdán és csütörtökön elszórtan záporok, zivatarok kialakulására is számítani lehet. Péntektől egy mediterrán ciklon hatására tovább nő a csapadékhajlam, és még szombaton is sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. A jelenlegi számítások szerint vasárnap elhagyja térségünket az említett légköri képződmény, addig azonban a Dunántúlon területi átlagban 10-40 mm csapadékra, a Tiszántúlon 5-20 mm-re van kilátás a zivataros jelleg miatt elég szeszélyes területi eloszlásban. A hét első felében tehát a talajok további nedvességvesztése várható, majd ez a folyamat az ország nagy részén a hét második felében fordul át nedvesedésre. A hőmérséklet továbbra is a nyarat idézi, péntekig 23-28 fokos maximum értékek lesznek jellemzőek, és az éjszakák is enyhülnek, egyre kevesebb helyen hűl 10 fok alá a levegő. A hétvégén a nyugati és északi országrészben lehűlésre lehet számítani, az Alföldön azonban még kitart a meleg.     

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31