2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Növény

Rekord! Brutális méretű szarvasgombát találtak Magyarországon

Egy több mint egy kilogrammos isztriai szarvasgombát találtak Baranya megye egyik erdejében. Az eddigi rekordot egy majdnem fele ekkora, 2016-ban megtalált 600 grammos példány tartotta, így a most megtalált óriás a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb példánynak számít.
 
 

Egy 1040 grammos, azaz több mint egy kilogrammos isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum) talált egy gombász Baranya megye egyik erdejében, amely így a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb példány lett - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az eddigi rekordot ugyanis egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta, amit a mostanihoz hasonlóan Baranya megyében találtak. Az abszolút magyar szarvasgombarekordot ugyanakkor egy 2014-ben talált, 1280 grammos nyári szarvasgomba tartja.

A világ legdrágább gombafajának számító isztriai szarvasgomba számára az idei év nemcsak rekord méreteket, hanem a bőséges olaszországi termésnek köszönhetően rekord alacsony árakat is eredményezett. A hosszú és meleg nyár a jelek szerint kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára Magyarországon is, melynek első példányait 1998-ban találták meg az országban és azóta is ritkaságnak számít.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu