Pofonegyszerű és tényleg működik: így termeszthetsz gombát otthon fillérekből

Pofonegyszerű és tényleg működik: így termeszthetsz gombát otthon fillérekből

agrarszektor.hu
Olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet otthon gombát termeszteni, ha nem akarunk hatalmas összegeket költeni rá. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyeket tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat. Ez pedig jó opció lehet arra, hogy elraktározzuk, befőttként eltegyük a megtermelt gombát. Hogy hogyan és mennyiért tehetjük meg ezt, az az alábbi cikkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gombák már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kapnak. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit - írja a HelloVidék. Így hát nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel, hiszen a különlegesebb és az extra jó minőségű gombák vagy a belőlük készült készítmények bizony borsos áron vásárolhatók meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Közkedvelt alapanyag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még. Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat. Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes a bolti kínálat

Hogy pontosabb képet kapjunk a jelenlegi gombahelyzetről, lássuk a legnagyobb áruházak kínálatában, hogy milyen áron kínálják az egyes gombafajtákat.

  • A Tesco online shopjában találunk csiperkét 639-969 Ft/üveg áron, shiitake gombát 699 Ft/csomag áron, ördögszekér gombát 899 Ft/csomag áron, portobellot pedig 999 Ft/csomag áron.
  • Az Auchan online webshopjában csiperkét 499-1699 Ft/doboz áron vehetünk, attól függ mekkora csomagot szeretnénk. Laskát 549 Ft/csomag áron.
  • A Spar online polcain csiperkét 399-829 Ft/csomag áron találunk, laskagombát 599 Ft/csomag és shiitake gombát 699 Ft/csomag áron vehetünk.

Az AKI PAIR adatbázisában megnéztük a vidéki fogyasztói piacok kínálatát is, ennek alapján az látszik, hogy

  • a csiperke ára 1000-1290 Ft/kg
  • a laska 1500-2500 Ft/kg
  • a vargánya 6500 Ft/kg áron kapható.

A vidéki nagybani piacokon pedig az alábbiak szerint alakulnak az árak:

  • a csiperke 800 Ft/kg
  • a laska 900 Ft/kg áron kapható.
EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyibe kerül az otthoni termesztés?

A Gombajó portálon termődobozokat, termőládákat és termőzsákokat vásárolhatunk, melyekkel egyszerűen nevelhetjük fel saját gombáinkat. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel nincs más dolga mint letermeszteni azokat. Ha ilyen dobozokat szeretnénk vásárolni, arra kell számítanunk, hogy az első szüret kb. 30-40 nap után történhet meg. Amit még érdemes tudni, hogy egy termődoboz élettartama 1,5-6 hónap és a termés várható mennyisége legfeljebb 1,5-3 kg szokott lenni. A hasonló termékekkel dolgozó Gomba tanya kínálatában az látszik, hogy kevesebb gombatípus szerepel náluk, de ők ügyelnek a termőzsákok utóéletére is. Ahogy a portál írja, a laskagomba termőzsákban 1500Ft/db áron eladó, a csiperkegomba 12-15 kg-os termőzsákban 1780Ft/db eladó. Ezen felül a laska és csiperkegomba letermett zsákja kiválóan alkalmas trágyázásra, talaj javításra, valamint a laskagomba termőzsák kiszárítva kiváló tüzelőanyag.

Összességében elmondható, hogy olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet ez a módszer, ha nem akarunk hatalmas összegeket költeni gombákra. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyeket tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat. Ez pedig jó opció lehet arra, hogy elraktározzuk, befőttként eltegyük a megtermelt gombát, hiszen mint írtuk, az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente. Ettől pedig többet tudunk termelni akár egyetlen doboz felnevelésével is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legfontosabb jogszabályok

Azok, akik nem költenének drága kapszulákra vagy nincs a közelükben olyan zöldségbolt, ahol a különlegesebb, egészségesebbnek fémjelzett fajtákat meg tudnák vásárolni, érdemes elgondolkodni az otthoni termesztésben. Persze mielőtt fejest ugrunk a gombák megvásárlásába jó, ha tudjuk, milyen feltételeket kell megteremtenünk egyes fajoknak. Esetleg vonatkozik-e jogszabály a gombatermesztőkre, amit mindenképp be kell tartani. A legfontosabb változás az elmúlt időszakban talán az volt, amikor egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építési engedélykötelezettség alóli mentessége, ami - hasonlóan a többi fóliasátorhoz - jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.

A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Érdemes szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal termesztene vagy gyűjtene gombát, annak nem csak engedélyre, de különböző dokumentumokra is szüksége lesz. Ezekben kell feltüntetni olyan fontos információkat, mint például az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye is. Ahogy a Magyar Közlöny 2019. április 1-jei számából kiderül, a kormány döntött az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így csináljuk!

Egzotikus és különleges gombák széles választékát termeszthetjük otthon, köszönhetően az olyan zseniális megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott tápközeg, melyből a gombák fejlődhetnek. Érdekes, hogy a boltokban ritkábban elérhető fajták sokkal könnyebben termeszthetők otthon, mint a legegyszerűbb és leggyakoribb csiperke. Éppen ezért érdemes elolvasni az Agrárszektor tanácsait is, melyből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13