2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Növény

Szereted a kávét? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

Az éghajlatváltozás komoly problémákat vet fel a világ számos területén, nincsen ez másként a mezőgazdaságban, sőt, a kávé előállításában sem. Egy tanulmány szerint a világ harmadik legnagyobb kávétermelője, Kolumbia komoly nehézségeket tapasztal a termelés fenntartásában.
 
 

A számok is jól mutatják, hogy mennyire fontos részét képezi a kávé a kolumbiaiak életében: mintegy 550 ezer család megélhetése függ közvetlenül, több százezeré pedig közvetetten az előállításától - nem meglepő, hogy a kávécserje és a kávéfa az egyik legnagyobb mennyiségben termelt növény az országban - írja a ZME Science. Az egyre jobban változó éghajlati viszonyok azonban egyre több aggodalomra adhatnak okot Kolumbia kávé minőségével és mennyiségével kapcsolatban.

Úgy tűnik, hogy nem alaptalan a félelem, hiszen a kávé nagyon érzékenyen a kiszámíthatatlan időjárásra. A szakértők úgy gondolják, hogy a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés nagyon nagy mértékben csökkentheti a termékenységet: Brazíliában 20%-kal, Kolumbiában 24%-kal, Mexikóban pedig akár 34%-kal is. Korábbi tanulmányok során kiderült, hogy a kolumbiai kávétermesztő hegyvidéki régió évtizedenként már 0,3 Celsius-fokkal melegszik. Ha mindez nem lenne elég, a növekvő felhőzet miatt a napfényes órák száma is 19%-kal csökkent a múlt század közepe óta. 

A kolumbiai kávé jelenleg a különböző magasságú területeken növekszik, az éghajlati hatások pedig valószínűleg nagyon eltérőek lesznek az alacsony és a magas fekvésű régiókban is

- mondta Sandy Dall'Erba agrárkutató

A kávétermelés és az éghajlat viszonya

Dall'Erba és egy kutatócsoport Kolumbia teljes területén vizsgálta az éghajlati vizsonyokat és a kávétermesztést. Összesen 521 kávétermelő adatkészletével dolgoztak, melyet 2007 és 2013 között rögzítettek az önkormányzatok. Többek között megállapították azt, hogy a kis magasságban fekvő településekre negatív hatással lesz az éghajlatváltozás az elkövetkező években.

Kolumbiában összességében nem csökken a termelékenység, de ha megvizsgáljuk az önkormányzatok közötti hatást, akkor sok különbséget láthatunk, amelyek elvesznek az országos átlagban

- vélekedett a tanulmány vezetője, Federico Ceballos-Sierra.

A kávétermelés termelékenysége 2061-re országos szinten 7,6%-kal növekszik, de az előrejelzések változnak - derül ki a tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy Kolumbia 1500 méter feletti régióiban várhatóan 16%-kal fog nőni a termékenység, az alacsonyabb fekvésű régiókban azonban 8,1%-kal csökkenni fog. Ebből tehát az következik, hogy az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet komoly hatással lesz a kávétermesztési helyekre, hiszen a termeléshez túl forróvá és szárazzá válhatnak, miközben kedvez azoknak a területeknek, melyeket nem tartanak jelentősnek a kávé előállítása szempontjából. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!