Tíz kilóval több almát kéne ennünk, de hogyan?

agrarszektor.hu
Legalább 10 kilóval szeretnék növelni 2020-ra az egy főre jutó hazai almafogyasztást. Korábban fejenként 30 kiló almát is megettünk évente, de a fogyasztás mára 15 kilóra esett vissza. Az idén ugyanakkor rekordmennyiségű, 780-800 ezer tonna almát kellene a termelőknek értékesíteniük itthon és a külpiacokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A szokásosnál jóval több alma termett az országban az idén, ezért ösztönözni kell a lakosságot a fogyasztásra - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára Budapesten, a CBA egyik VIII. kerületi üzletében. Az áruházlánc akciót indított a magyar alma népszerűsítésére.
Nagy István bejelentette: a szokásosnál mintegy 40 százalékkal több, 780-800 ezer tonna alma termett az országban. Ezért van szükség a belső fogyasztás ösztönzésére, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. célzott felvásárlására és az Európai Unió támogatására is az almatermés piacra juttatásához - tette hozzá.

Felére esett a hazai fogyasztás

A magyar lakosság almafogyasztása korábban évente mintegy 30 kilogramm volt fejenként, ez mára 15 kilóra esett vissza. Sikertelennek bizonyult ugyanakkor az EU első, az alma többlettermést kezelő első intézkedése - próbálkozása -, a biztosított források alacsony mértéke és a túljelentkezés miatt. A második intézkedéscsomag már lehetőséget biztosított Magyarország - és más tagállamok számára - az alma túlkínálat kivonására. Ennek keretében mintegy 7 ezer tonna alma felvásárlására és értékesítésére kerülhet sor uniós forrásból.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. mintegy 90 ezer tonna ipari feldolgozásra alkalmas léalmát és mintegy 10 ezer tonna étkezési almát vásárol fel a magyar termelőktől. A társaság már a tervezett mennyiség több mint 50 százalékát felvásárolta - jegyezte meg.

Dinnye után almapromóció

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke arról beszélt, hogy a négy éve indult dinnyekóstoltatási programot több, szintén sikeres zöldség és gyümölcs promóciós akció követte, köztük az almáé is.

Hangsúlyozta: szeretnék a belső fogyasztást ösztönözni, így 2020-ra mintegy 10 kilóval emelni a mostani 15 kilogrammos évenkénti és fejenkénti fogyasztást az országban. Ennek érdekében tervezik végrehajtani az almaültetvények szerkezetátalakítási programját, amely a minőség javítását, az új korszerű fajták és a modern termelési technológiák bevezetését, valamint a megfelelő tárolási kapacitás létrehozását foglalja magában. Ennek eredményeként a termelésben az étkezési alma aránya legalább 50 százalékra emelkedhet a mostani 30 százalékról.

Olcsóbb az alma a boltokban

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére több ezer tonnára becsülte azt az almamennyiséget, amit az áruházlánc franchise rendszerben működő üzletei a magyar almatermelőktől felvásárolnak. Hozzáfűzte: az alma fogyasztói ára most 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A gyümölcs ára fajtától és az üzlet típusától is függ, szerdán a CBA üzletekben a magyar alma kilóját 99 forintért vehették meg a vásárlók.

Az alma forgalma 10-15 százalékkal növekedett az elmúlt hetekben a CBA üzleteiben - ismertette a CBA kommunikációs igazgatója. Hozzátette: az akció keretében a CBA Príma üzletekben szerdán minden vevő a vásárlása mellé egy-egy magyar almát kap ajándékba.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13