2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Hírek - Növény

Túl korán jött a felmelegedés: bajban a vetések?

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, amely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik fel ennyire a levegő, és nyugalomban marad a vegetáció. A hét második felében átmeneti, de komoly lehűlés várható, így azok a részek járnak jobban, ahol marad a nyugalmi állapot. Ha visszaemlékszünk a tavalyi évre, amikor a Dunántúlon a nagyon enyhe februárban a hónap végére már megindult a nedvkeringés egyes kultúráknál, majd kemény fagyok jöttek, így pillanatok alatt megsemmisült a kajszi, az őszibarack és a mandula termés is. Északkeleten ugyanakkor, ahol ködösebb, hűvösebb idő volt, nem keletkezett ilyen kár.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt hét esős idővel indult, és hétfőn az ország nagyobb részén általában 1 és 5 milliméter közötti csapadék hullott. A hét további részén csapadék már nem fordult elő Magyarországon és a hét nagyobb részében bőven volt napos idő is. Erősödött a nappali hőingás, éjszakánként országszerte jellemzően gyengén fagyott, majd napközben előbb 5-10 fokig melegedett a levegő, később pedig már inkább 10 fok körül alakultak a maximumok. Vasárnap ugyanakkor már tartósabb ködfoltok is megjelentek - írja a met.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A talaj felszíne éjszaka többször megfagyott, nappal kiengedett, így az napközben sáros volt. A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, mely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja. Ez a jelenség ugyanakkor a talaj fokozatos szikkadását, száradását is előidézi. A talajnak ma reggelre is csak a felszíne fagyott meg, így mélyebben nincsen fagy, és öt centiméteres mélységben többnyire 1-3 fok a hőmérséklet.

A most következő hét első napjaiban még anticiklon alakítja az ország időjárását, így folytatódik a fátyolfelhős, de többnyire napos, száraz idő, a nap első felében helyenként sűrű köddel. Az éjszakák csak a magasabban fekvő területeken lesznek fagymentesek, de nappal a ködös tájak kivételével hamar melegszik majd 10 fok fölé a levegő. A hét közepén változékonyabb időre van kilátás, csütörtökön a nap második felében sokfelé, pénteken már csak helyenként esővel. Összességében 1 és 5 milliméter közötti csapadék valószínű. Pénteken északkelet felől erős, néhol viharos széllel hideg légtömegek érkeznek az ország felé, így hétvégén hajnalonként mínusz 5 fok alatti hőmérsékletekre is lehet számítani. A jövő héten azonban újra melegszik majd a levegő, de valószínűleg alapvetően száraz marad az idő.

Csapadékra ugyanakkor továbbra is szükség lenne, mert bár az őszi nagy hiány után már sok pótlódott a talajban, de nagy területeken még mindig jelentős (60-90 milliméter) mennyiségre lenne szükség. A folytatásban várható nagyrészt száraz időben fokozatosan nő majd a száraz fű, így egyre nagyobb lesz a bozóttüzek esélye. Ha azonban a talaj felszíne kiszárad, akkor a szeles időben porviharok is előfordulhatnak, melyek a talaj felső rétegét elhordják, gödrökben, akadályok mögötti szélárnyékban pedig felhalmozzák. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu