2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Újra összeírják a gyümölcsösöket

Újra gyümölcsültetvény-összeírás lesz Magyarországon február 14. és április 16. között. A korábbi összeírásokhoz képest bővül a gyümölcsfajok listája.
 
 

Az Európai Parlament és az Európa Tanács rendelete szerint az Európai Unió tagállamainak ötévente kötelező gyümölcsültetvény-összeírást kell végrehajtaniuk. A következő ilyen Magyarországon február 14. és április 16. között lesz, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bonyolít le.

Az összeírás az ország árutermelő gyümölcsöseire terjed ki. A korábbiakhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája: idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack- mellett már a bodza-, a cseresznye-, a dió-, a meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik. Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavalyi évben egységes területalapú támogatást (SAPS) igénylők nyilvántartása alapján választják ki a 2500 négyzetméter területű, vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gazdaságot érint.

Az összeírás első fázisában, február 14-28. között az ültetvényhasználóknak lehetőségük lesz elektronikus formában, az interneten keresztül kitölteni a kérdőíveket. Az ehhez szükséges információkat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatja az érintetteknek. Azokat a gyümölcstermelőket, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben