2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Növény

Végre a magyar gazdák mellé áll az időjárás: időben érkezett a lehűlés

Az idei telet eddig jellemző rövid hideg periódusokat követő hosszabb enyhe időszakok után a következő tíz napban tartósan hidegre és szárazra fordul időjárásunk, ami növényvédelmi szempontból kimondottan jól jön, végre számottevő ritkulás állhat be a kártevők és kórokozók állományaiban.
 
 

Az elmúlt egy hétben csapadékos, az évszakhoz képest kimondottan meleg idő jellemezte időjárásunkat - írja a met.hu. A múlt hét közepén erős nyugatias áramlással igen enyhe légtömegek árasztották el a Kárpát-medencét. A hét második felében a legtöbb helyen a minimum hőmérsékletek is fagypont fölött alakultak, napközben pedig csütörtökön 12-17 fokig melegedett a levegő. A meleg idő a déli országrészben egy héten át kitartott 10 fok fölötti maximum hőmérsékletekkel, az északi, északkeleti országrészben azonban már a hétvégétől mérséklődött a meleg, de még így is több fokkal a sokéves átlag fölött alakult a hőmérséklet.

A múlt hét második felében kevés csapadék csak az ország keleti, északkeleti tájain hullott, ott vasárnap reggelre ónos eső is esett, máshol csak vasárnap estétől fordult csapadékosra az idő. A hét első felében országszerte minden nap hullott valamennyi csapadék, hétfőn a Tiszántúlon és a délnyugati határszélen volt a nagyobb mennyiség, 8-10 mm, kedden az ország északi felén esett több, 10-15 mm, szerdán pedig nagy területen hullott 5 és 15 mm közötti vegyes halmazállapotú csapadék. Csütörtök reggelre sokfelé alakult ki az országban összefüggő hóréteg, de számottevő mennyiség 5-10 cm csak az északi tájakon. A februárban eddig lehullott csapadék mennyisége országszerte jelentősen meghaladja a sokéves átlagot. Pedig nem hiányzott már a talajokba a nedvesség. A felső egy méteres réteg már év eleje óta telített állapotban van a legtöbb helyen, és a belvízzel elöntött területek nagysága azóta csak növekedett. A belvíz elsősorban az ország keleti részén okoz gondokat, az Alföldön többfelé már másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek kissé. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. Eddig a meleg periódus nem volt olyan hosszú, hogy gondokat okozott volna, a most beköszöntő hideg pedig kimondottan jól jön a belvízborítás szempontjából. A gyümölcsfák az eddigi enyhe idő ellenére is még téli nyugalmi időszakukat élik, így nem okoz problémát számukra az erős lehűlés. Növényvédelmi szempontból is jót tesz a tartósabban beálló téli idő, mert eddig a rövid fagyos időszakokban, amiket meleg periódusok követtek nem ritkult számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

A folytatásban fagyos, téli időre van kilátás, az idei tél leghidegebb napjai jönnek. Ugyanakkor sok lesz a napsütés, és számottevő csapadék nem várható, de egy-egy hózápor, gyenge havazás, hószállingózás előfordulhat. A viharos szél péntektől mérséklődik, bár a következő egy hétben is gyakran élénk, helyenként erős marad a jellemzően északias légmozgás. A hőmérséklet jelentősen visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Éjszakánként többnyire -8 - -15 fokig hűl le a levegő, de az északi, hóval borított szélcsendes tájakon ennél hidegebb is lehet. Pénteken és szombaton napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a sok napsütés ellenére is mindössze, -8 - -1 fokig melegszik a levegő. Vasárnaptól pár fokkal enyhül a hideg, és az északkeleti tájak kivételével sokfelé kissé fagypont fölé kúszik a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Számottevő enyhülés azonban még a jövő hét második felében sem valószínű.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu