2021. december 9. csütörtök Natália

Hírek - Növény

Veszélyes vírus támadja a paradicsomot: szigorú intézkedéseket hoztak az unióban

Megjelent a BIZOTTSÁG (EU) 2021/1809 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2021. október 13.), amely a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) Unióba történő behurcolásának és Unión belüli elterjedésének megelőzését célzó intézkedések megállapításáról szól. A most hozott intézkedések a (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet módosításaként születtek.
 
 

Az (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet elfogadását követően a Bizottság részéről 2020-ban és 2021-ben végzett ellenőrzéssorozat azt mutatta, hogy a felszámolást célzó intézkedések végrehajtása nem következetes - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezért egyedi szabályokat kell bevezetni a körülhatárolt területek létrehozására és az ott meghozandó intézkedésekre vonatkozóan. E szabályoknak különbséget kell tenniük a fizikai védelemmel rendelkező termesztési helyek és az egyéb termesztési helyek között is, tekintettel azoknak tulajdonítható eltérő növényegészségügyi kockázatokra.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Módosításra kerültek a hatósági ellenőrzések az Unióba való behozatalkor. A növényegészségügyi ellenőrzések során a tagállamok nagyszámú, Kínából és Izraelből származó fertőzött szállítmányt találtak. Ezért a kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszerben (TRACES) 2020 óta rögzített észlelések eltérő aránya alapján az említett szállítmányok tekintetében végzett vizsgálatok gyakoriságát az Izraelből származó vetőmagok és növények esetében 50 %-ra, a Kínából származó vetőmagok esetében pedig 100 %-ra kell növelni az Unióba való behozatalkor. Az illetékes hatóságnak a meghatározott vetőmagok és meghatározott növények szállítmányainak legalább 20%-ából mintát kell vennie és azt vizsgálatnak kell alávetnie az Unióba való első beléptetés helye szerinti határállomáson. A rendeletben megtalálhatóak a szükséges intézkedések a meghatározott károsító megerősített jelenléte esetén. Az új intézkedések végrehajtásának ellenőrzése érdekében az (EU) 2020/1191 végrehajtási rendelet alkalmazási időszaka 2023. május 31-ig került meghosszabításra.

Intézkedések feloldása: A hatóságok megszüntethetik a körülhatárolt területet és feloldhatják a felszámolási intézkedéseket, amennyiben a későbbi kultúrákból származó meghatározott növények mintavételét és vizsgálatát követően a területet a szóban forgó növények elültetésétől számított legalább 6 hónapos időszakban mentesnek találták a ToBRFV-tól.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó