23 ausztrál dollár/tonna a szén-dioxid adó Ausztráliában

agrarszektor.hu
Mintegy 350 vállalatnak kell minden tonna után 23 ausztrál dollár (18,60 euró) adót fizetnie. Ez több mint kétszerese az uniós értéknek, ahol jelenleg tonnánként 8,15 euró a szén-dioxid tonnájának ára a kvótakereskedelemben. Az adó 25,40 ausztrál dollárra (20,30 euró) emelkedik 2015-ig, amikor az ország a tervek szerint csatlakozik a nemzetközi kvótakereskedelemhez - írja az MTI.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem biztos azonban, hogy akkor lesz még kvóta, mert a konzervatív ellenzék jelezte, hogy ha kormányra kerül, azonnal eltörli az adót.

A munkáspárti kormány döntését ugyanis heves vita kíséri. Julia Gillard miniszterelnök "Ausztrália jövője szempontjából döntő fontosságúnak" nevezte a lépést, ami segít lefékezni a globális felmelegedést és a megújuló energiaforrások fejlesztésére ösztönöz. Az ellenzék viszont azzal érvel, hogy az adó növeli a megélhetési költségeket, mert a vállalatok át fogják hárítani a fogyasztókra. Az ellenzők kutatóintézetek felméréseire hivatkoznak, amelyek szerint az adó 0,7 százalékkal növeli az inflációs rátát a következő egy évben.

Sydneyben tízezrek vonultak az utcára, akiket az bosszantott fel, hogy az adót a miniszterelnök korábbi kifejezett ígérete ellenére vezették be. A 2010-es választási kampányban Julia Gillard kijelentette, hogy megválasztása esetén nem lesz ilyen adó.

Ausztrália a globális szén-dioxid-kibocsátásnak csak 1,5 százalékáért felel, de egy főre számítva az első helyen áll a fejlett ipari országok között, mert a villamos energia 80 százalékát szénerőművekből nyerik.

A hivatalos lista alapján a legtöbbe, 467 millió ausztrál dollárba (377 millió euró) a Macquarie Generation energiaipari cégnek fog kerülni az adó, de még a 35. helyen álló Qantas légitársaság is 101 millió dollárt (80 millió euró) fizet.

 

forrás: MTI/Gazdasag.ma.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?