2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Piac

Mészáros Lőrinc egyetlen holdingba szervezi összes agrárérdekeltségét

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek az élelmiszergazdaságban tevékenykednek. A Talentis Agro Holdingba integrálják a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft. és a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. vállalkozásokat. Egyelőre még nincs szó arról, hogy a Nyerges Zsolttól nemrégiben átvett Mezort-cégek is a holding szárnyai alá kerülnének. Ezek a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mg. Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.
 
 

A közlemény szerint a holding megalapítása olyan optimális termelési struktúra létrehozását teszi lehetővé, amely által a leányvállalatok működése hatékonyabbá válhat, miközben piaci kapcsolatrendszere számára transzparenciát biztosít. Emellett hazai és világpiaci előnyöket szerezhet a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel. A Talentis Agro Holding pillanatnyilag közel 13 ezer hektáron foglalkozik szántóföldi növény-, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel, a Mezort-cégekkel kibővülve pedig újabb 17-18 ezer hektárral gyarapodhatna. Ez azt jelenti, hogy

a Mészáros-holding méreteiben szozorosan fel tudna zárkózni a Csányi-birodalom mögé, melynek nagysága 32-33 ezer hektárosra becsülhető.
Foto: MTI, Koszticsák Szilárd

Az állattenyésztés divízióban tejelő szarvasmarha- és sertéstartást, valamint árutojás-termelést folytatnak, amelyeket a jövőben is fő profilként kívánnak megtartani. A holdingba integrált élelmiszeripari ágazatok többek között a malomipari termékek előállítása és a borászat. Az agrárdivízióhoz szorosan kötődő tevékenységként jelenik meg a vadászati turizmus és a vadgazdálkodás is.

A holding irányító tagja a Talentis Agro Zrt., amelynek vezetésére az operatív tevékenységekért felelős vezérigazgatói kinevezést dr. Csák Gyula kapta, aki az elmúlt időszakban a muronyi székhelyű Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. és a Csabatáj Mezőgazdasági Zrt. igazgatói pozícióját töltötte be. Dr. Csák Gyula agrármérnökként diplomázott a Debreceni Egyetem Főiskolai Karán, és többek között egy évtizeden át látta el az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatói posztját. A holding még bejegyzés alatt áll.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu