2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Piac

Nagy lehetőségeket rejt magában a régi akkumulátorok feldolgozása

Nagy lehetőség rejlik az Európai Unió területén a használt akkumulátorokban és elemekben Herczog Edit, MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint.
 
 

Herczog kifejtette, hogy míg régen az elemet veszélyes hulladékként tartották számon, mára világossá vált, hogy hogy az elem és akkumulátor az európai kutatásfejlesztés egyik központi összetevője, hiszen "az energiapolitikában és a közlekedésben a továbblépés nem képzelhető el az akkumulátorok forradalmi megújítása nélkül". Az is kiderült az évek során, hogy az energia tárolása megoldható feladat, de ehhez óriási akkumulátorokat kell létrehozni.

Ma az elemek közé értendők a hibridautók nagy akkumulátorai vagy akár a szélerőművek több tonnás óriáselemei is, amiket 95 százalékban újra lehet hasznosítani, így csökkentve többek közt az Európába irányuló ritkafémimportot.
A lítium újrahasznosítása például nagy mértékben növelné Európa függetlenségét ezen a területen, hiszen e ritkafém bányászatának 95 százaléka Kínában zajlik. 

Herczog Edit nagyon fontosnak nevezte, hogy tovább növekedjen a használt elemek és akkumulátorok visszagyűjtésének aránya, amely jelenleg még a fejlettebb európai országokban is csak 45 százalékos. 

Ehhez fontos a környezettudatos magatartás kialakítása (már gyerekkortól kezdve), a gyűjtőhelyek kiterjesztése és fejlesztése, és kiemelt figyelem fordítása azokra a berendezésekre, amelyek nem cserélhető, hanem újratölthető elemeket használnak - írja az energiainfo.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu