2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Piac

Napelemből is az olcsó kínai a nyerő

A kínai Solarfun Power Holdings Co. Ltd., a világ egyik legnagyobb napcella- és napmodul-gyártó cége ismét csak bizonyította, hogy az olcsó kínai termékek, hangzatos angol márkanévvel bizony milliókat hozhatnak a megújuló energiába fektető befektetők számára.
 
 

A Solarfun napcellái közel 35 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint például a német Schott AG termékei, így idén arra számítanak, hogy megduplázzák tavalyi árbevételüket. A kínai gyártó részvényei ebben a negyedévben mintegy 73 százalékot emelkedtek, és hosszú idő után újra a Bloomberg Global Leaders Solar Indexének – a napenergia szektorban tevékenykedő cégek részvényeinek súlyozott indexe - öt legjobb részvénye közé kerülhetnek.

A Solarfun, melyet a Standard & Poor’s 500 Indexében a 499. helyen jegyeznek, kínai beszállítóival együtt, mint például az LDK Solar Co., már év közepén megelőzték német és amerikai riválisaikat. Európában ugyanis az új energia és fiskális politikai szabályok arra kényszerítik a napelem park fejlesztőket, hogy minél olcsóbban szerezzék be a paneleket.

Egy Bloombergnek nyilatkozó megújuló energia piaci szakértő szerint a kínai gyártók termékei legalább 20 százalékkal olcsóbbak az európaiakénál, ami komoly versenyelőnyt jelent számukra, és hosszú távon biztosan verni fogják a piacot. Az idei évben megduplázódó napcella-keresletet is elsősorban a kínaiak lovagolják meg, köszönhetően a még a német gyártókénál is modernebb gyártóberendezéseiknek, és a különösen alacsony tőkeköltségnek.

A Kínai Fejlesztési Bank több mint 20 milliárd dollárnak megfelelő hitelt nyújt több napelem gyártónak, többek között a Yingli Green Energy Holding Co.-nak, a Suntech Power Holdings Co.-nak, míg a Solarfun 1 milliád dollár hitelhez jutott a Bank of Chinatól, további 885 millió dollárt pedig a Bank of Shanghai nyújtott a vállalatnak. Ezzel szemben a nyugati vállalatok profitcsökkenésük folytán egyre nehezebben jutnak forráshoz fejlesztéseik megvalósításához.

A Solarfun elnöke egy interjújában elmondta, idén 60 százalékos piaci részesedéssel számolnak, köszönhetően alacsony árfekvésüknek, és a tavalyi 300 megawatt helyett 700-750 megawatt teljesítményt produkáló napelemet terveznek üzembe helyezni.

A német vállalatok, nehéz piaci helyzetük ellenére továbbra is várhatóan 9 gigawattnyi napelemet helyeznek idén üzembe, több mint tízszeresét az amerikai riválisoknak.

Szintén a kínai exportra gyártók malmára hajtja a vizet a jüan euróval szembeni közel 6 százalékos gyengülése ebben a negyedévben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu