Szédületes tempóban bővül a bioalma kínálata

Szédületes tempóban bővül a bioalma kínálata

agrarszektor.hu
Európa almatermelése nő, és ezzel növekszik a nyomás az árakon is. Úgy tűnik,ez a gyümölcs csak már olyankor ér sokat, amikor az unió legnagyobb termelőinél a tavaszi fagy megtizedeli a potenciális termést. Csakhogy a termelők és a kereskedők nem alapozhatják gazdasági számításaikat egy esetleges természeti csapásra, ezért alternatív értékesítési lehetőségeket keresnek. Ilyen - egyre nyíló - piaci rést jelent a bioszegmens.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az utóbbi három évben Európa bioalmatermelése 30 százalékkal nőtt, és eléri a 185.000 tonnát - írja az agrárpiaci elemzéseket végző, német AMI. A termelésből Németország csak 25.000 tonnával részesül, holott Európa legnagyobb biopiacát adja. A megtermelt mennyiség a kereslet fényében itt édeskevés, mégis kissé nyugtalan a biopiac.


Az Európai Bizottság szerint 2030-ig éves szinten mintegy 12 millió tonna almával kell kalkulálnia a közösségnek. Lengyelország a világ harmadik legnagyobb almatermelőjé vált az utóbbi néhány évben, és egymaga képes előállítani a teljes európai termés negyedét. 2018-ban kiugróan sok, 6 millió tonna almát szüreteltek itt (ahogy nálunk is rekordtermés volt), 2019-ben viszont csak "normál mennyiséget", 3,4 millió tonnát. Az országban egyre nő a biotermelésbe vont ültetvények száma, hiszen

a minősített alma két-, háromszoros áron értékesíthető, mint a konvencionális, és a kínálat ingadozása is kevésbé rengeti meg az árszínvonalát.

 A lengyel almaexport éves szinten mintegy egy millió tonnát tesz ki, aminek 70 százaléka átlépi az EU határait (Fehéroroszország, Kazahsztán, Egyiptom irányába). A lengyelek az elkövetkező években 20 százalékkal is növelhetik a bioalmakínálatot, ami egész évben a fogyasztók rendelkezésére fog állni. Németországban is ugrásszerűen bővül a kínálat: 3 éven belül30 százalékos területnövekedést érhetnek el az ökológiai művelésbe vont ültetvényekkel, amire nagy szükségük is lesz, hiszen 2019 januárjától mostanáig 35 százalékkal több ökogazdaságban termelt almát adtak el a boltokban, mint 2018-ban. A bioszegmens tehát szédületes tempóban bővül, de egyelőre lépést tart vele a kereslet is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?