2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Piac

Szennyvízből üzemanyag - Zalaegerszeg innovációja

Zalaegerszegen - Közép-Európában elsőként - szennyvízből készítenek üzemanyagot, ami benzinre átszámítva literenként csak 125 Ft-ba kerül, így kiemelkedően környezetkímélő, hatékony és olcsó módszernek számít.
 
 

A lényeg, hogy a szennyvízben lerakódó iszap gázt termel, ezt megtisztítják, majd a kocsikba tankolják. Ez a szennyvízből nyert üzemanyag az úgynevezett CNG gáz.

„Erre most beruházásokat fogunk indítani, hogy a térségből tudjunk olyan veszélyes hulladékot, lejárt szavatosságú termékeket begyűjteni, hogy a biogáz kapacitás kihasználtságot a 100 százalékra tudjuk növelni” – közölte Arnhoffer András, az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki igazgatója.

A tervezet része, hogy két éven belül átállítják Zalaegerszeg egész városi közlekedését erre az olcsóbb, környezetkímélőbb alternatívára. Jelenleg az előállító-üzem saját autóinak egy része már így közlekedik.

Tény, hogy az eljáráshoz szükséges tisztítóberendezés egyelőre csak itt található meg az országban, de ha ez a technológia elterjedne, öt éven belül bármely CNG üzemű autóba ilyen szennyvízből nyert gázt lehetne tankolni - írja az mmgonline.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu