2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Piac

Tejár: megindult a szezonális csökkenés, de nagyon magas szintről

Csökken a nyomás az európai tejpiacon, amit az emelkedő exportadatok és a növekvő nyerstej-kiviteli árak is jeleznek. Van tehát hely az európai tej és tejtermékpiacon - a szívóerő egyelőre magasan tartja a hazai tejárakat is, noha a szezonális árcsökkenés már elindult. Bekövetkezett egy rég nem látott fordulat is: csökkenni kezdett a vaj ára.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 7–12. hét között 4 százalékkal 41,5 euró/100 kilogrammra csökkent. Németországban a zsírérték 1 százalékkal csökkent, míg a fehérjeérték 51 százalékkal nőtt, így az alapanyagérték 18 százalékkal volt magasabb 2019 februárjában az előző év azonos hónapjához képest. Az ömlesztett vaj értékesítési ára a 4–12. hét között 9 százalékkal csökkent. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió harmadik országokba irányuló soványtejpor-kivitele 53 százalékkal, a sajté 8 százalékkal nőtt, míg a vaj és vajolajé 22 százalékkal csökkent 2019 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet összesítő adataiból.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 99,94 forint/kilogramm volt 2019 februárjában, 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 101,65 forint/kilogramm volt 2019 februárjában, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21 százalékkal emelkedett. Ennek megfelelően a nyerstej kiszállítása 11 százalékkal nőtt 2019 februárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az UHT-és az ESL-tej áfája 2019. január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött, ennek hatására a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej értékesítése 14 százalékkal nőtt az országban 2018 első tíz hetéhez képest. A dobozos tej importja 19 százalékkal csökkent, míg az export 5 százalékkal nőtt 2018-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu