2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Piac

Teljesen kicsinálja a magyar pálinkafőzdéket a csipszadó

Teljesen kinyírja a kereskedelmi pálinkafőzdéket, hogy 2019. év elejétől bevezették a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra, valamint az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövény felhasználásával készült italokra is - írja a Világgazdaság keddi száma az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor-, pálinka-albizottsági ülésén elhangzottakra hivatkozva. Emellett szó volt arról is, hogy a neta mindössze egymilliárd forint bevételt hoz, ugyanakkor 5-6 milliárd forintos költségvetési adóbevétel-kiesést eredményezett.
 
 

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint a neta definíciójával eleve összeegyeztethetetlen az, hogy a pálinkára is kivetették ezt az adónemet, mert az utóbbi célja az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása. Ezzel szemben az elnök szerint a pálinka – megfelelő mértékben fogyasztva – jótékony hatású a szervezetre. A PNT az idén drasztikus forgalom-visszaesést mért, aminek az év elején oka lehetett, hogy tavaly, az utolsó három hónapban sokan még neta-mentesen töltötték fel a készleteiket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Így éves összevetésben januárban 69, március végén pedig több mint 60 százalékos volt a bevételcsökkenés. Ez azonban azóta sem állt helyre, hiszen a szeptemberi adatok is 51 százalékos visszaesést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest. Ez pedig azt jelenti, hogy a neta csupán egymilliárd forint bevételt hoz, míg a szeszadó és az áfa visszaesése 5-6 milliárd forintos kiesés a költségvetésnek. Ezt erősítette meg Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, aki a 2015 és 2019 közötti első nyolchavi adatokat összevetve elmondta, hogy idén augusztus végéig négymilliárd forint volt az adókiesés, így az öt-hatmilliárd forint éves szinten reális.

{KAPCSOLODO-17093} Mihályi László arról is beszélt, hogy a kereskedelmi főzdéket helyzetét az is nehezíti, hogy sok magánfőzde illegálisan hozza forgalomba a párlatait, az ellenőrzésre kijelölt jegyzők pedig nem látják el a feladatukat. A PNT-elnök tíz eladó kereskedelmi főzdéről is tud, sokan pedig azt fontolgatják, hogy lehúzzák a rolót. A szakmai szervezetek ezért kompenzációt kérnek a legális főzdék számára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu