2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Piac

Ú biogázüzem épült Vépen

1,8 milliárd forintból épült fel a vas megyei Vép új biogázüzeme. A költségek 35 százalékát a Gazdasági Operatív Program pályázatán elnyert forrásból finanszírozták.
 
 

A biogázüzem életbe léptetése 16 új munkahelyet teremtett, amiből 2 diplomát igénylő, 2 pedig PhD végzettséget igénylő pozíció. Az üzemet a FIBAG Biogas Kft. hozta létre, a cég a továbbiakban egy Megújuló Energia Kutató Központ felállítását is tervezi.

Mario Müller, a FIBAG Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az új biogázüzemben hulladékból termelik majd a biogázt, amiből villamos energiát állítanak elő, az eljárás közben keletkező hőt pedig az üzem működésénél hasznosítják újra. Hangsúlyozta, a projekt olyan alkalmazott kutatási elemeket fog tartalmazni az alapkutatás mellett, amihez üzemi környezetre van szükség - írja a hvg.

A vépi üzem azért is különleges, mert jelenleg a legtöbb esetben - így például Ausztriában is - valamely mezőgazdasági főtermékkel működtetik az effajta létesítményeket, amely jelentős elvonást jelent az élelmiszertermelésnek.

Egyelőre kevés olyan gyár van, amely csak hulladékkal is képes működni, a jelenlegi technológiák nem elég rugalmasak arra, hogy hozzá igazítsuk a felhasznált alapanyagot, ezért kell új metódusok, utak felé nyitni - tette hozzá Müller.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu