Veszik még a búzát idehaza, vagy túl drága már?

Veszik még a búzát idehaza, vagy túl drága már?

agrarszektor.hu
Ez az év is jól kezdődött - mondhatják a búzatulajdonosok, hiszen a január az áremelkedésről szólt, és ezt igyekeztek is sokan kihasználni. A kereslet ilyenkor hagyományosan nagy, jól tette, aki értékesítette az óévi termést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha végiggondoljukaz elmúlt hetek, hónapok eseményeit, a nemzetközi piaci árak alakulását, akkor azokat a fekete-tengeri ajánlatok határozták meg a búza esetében. A szezon elején még az ukrán eladások domináltak, októbertől azonban kivonultak a piacokról, és így egy jelentős áremelkedés tudott megindulni. Az egyéb eladások - akár az orosz, akár a román - árszintje érezhetően megnőtt, és ez az egész európai térségnek támaszt adott.

A szezon elején a búza exportára 160 USD/t körül lehetett volna, ami az akkori 305 HUF/USD-s árfolyammal számolva 48.800 Ft/t-ra adódott FOB Duna paritáson. Nem is indult meg ebbe az irányba a kivitel, maradtunk a már korábban lekötött olasz exportnál, ami ennél azért jobb árat adott. Fél évvel később az ár akár a 200 USD/t-t is elérhette, és ez már 61.000 Ft/t-s árat eredményezett. Azonnal megugrott az érdeklődés a magyar búza iránt, ami elérhetővé tette számunkra a fekete-tengeri exportpiacokat is.

Január volt a legerősebb

A romániai paritású és 12,5% fehérjetartalmú búzára a jegyzés szeptemberben volt a mélyponton, 185 USD/t (57,3 ezer Ft/t) körül állt. Ez az árszint tudott szinte folyamatosan emelkedni január negyedik hetéig, amikor 227 USD/t-s (70,3 ezer Ft/t) szintet állított be. Ez a 22%-os erősödés értelemszerűen hatott minden piacra, így a mienkre is. Úgy látszik, most ez az emelkedés tört meg, és az elmúlt két hétben a jegyzés 220 USD/t-ig (68,2 ezer Ft/t) csökkent.

Van egy másik oka is az árak emelkedésének, és ez a belföldi kereslet "szokásos" újévi vételi hulláma. Akik felkészültek a decemberi nagyobb igényekre, azok már novemberben bevásároltak, tudván, hogy nehéz szállítót találni december közepétől január közepéig. A készletek mostanra lecsökkentek, így ismét a piacra kellett lépniük. Az elmúlt 5 év havi árait nézve látszik ez a mozgás, és a hazai búza termelői árának alakulásán is nyomon követhető. A NAIK AKI PÁIR rendszere alapján az árak szinte minden évben január-februárban érik el a felső értéküket, majd onnan csorogtak lefelé.

Alább pedig az elmúlt egy év áralakulása, mellé téve a kukoricát is:

Túl a csúcson

A nemzetközi piacon is fordulni látszik a kocka. A verseny a francia és a fekete-tengeri búzák között megint az utóbbi javára billent. A két hete még 246,1 dollár volt a francia búza Egyiptomba leszállítva, tegnap pedig már ugyanitt csak 239,50 dollárt fizettek a fekete-tengeri búzáért. A 7 dolláros árcsökkenésnek természetesen a magyar piacra is van hatása.

Vagyis csökkenenek az exportnál elérhető árak, miközben a belföldi igények is lassan lecsengenek. Ha ehhez még hozzátesszük a kukorica árának egy helyben toporgását és a levegőben lógó gazdasági lassulást, nem túl rózsás a kép. Sok van még hátra az új termésig, de a sokéves tapasztalat azt mondja, a tavasz most nem hoz majd újabb áremelkedést. Érdemes hát lépni, ha van vevő.

Bidló Gábor/Budagabona Kft.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55