2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Piac

Veszik még a búzát idehaza, vagy túl drága már?

Ez az év is jól kezdődött – mondhatják a búzatulajdonosok, hiszen a január az áremelkedésről szólt, és ezt igyekeztek is sokan kihasználni. A kereslet ilyenkor hagyományosan nagy, jól tette, aki értékesítette az óévi termést.
 
 

Ha végiggondoljukaz elmúlt hetek, hónapok eseményeit, a nemzetközi piaci árak alakulását, akkor azokat a fekete-tengeri ajánlatok határozták meg a búza esetében. A szezon elején még az ukrán eladások domináltak, októbertől azonban kivonultak a piacokról, és így egy jelentős áremelkedés tudott megindulni. Az egyéb eladások – akár az orosz, akár a román – árszintje érezhetően megnőtt, és ez az egész európai térségnek támaszt adott.

A szezon elején a búza exportára 160 USD/t körül lehetett volna, ami az akkori 305 HUF/USD-s árfolyammal számolva 48.800 Ft/t-ra adódott FOB Duna paritáson. Nem is indult meg ebbe az irányba a kivitel, maradtunk a már korábban lekötött olasz exportnál, ami ennél azért jobb árat adott. Fél évvel később az ár akár a 200 USD/t-t is elérhette, és ez már 61.000 Ft/t-s árat eredményezett. Azonnal megugrott az érdeklődés a magyar búza iránt, ami elérhetővé tette számunkra a fekete-tengeri exportpiacokat is.

Január volt a legerősebb

A romániai paritású és 12,5% fehérjetartalmú búzára a jegyzés szeptemberben volt a mélyponton, 185 USD/t (57,3 ezer Ft/t) körül állt. Ez az árszint tudott szinte folyamatosan emelkedni január negyedik hetéig, amikor 227 USD/t-s (70,3 ezer Ft/t) szintet állított be. Ez a 22%-os erősödés értelemszerűen hatott minden piacra, így a mienkre is. Úgy látszik, most ez az emelkedés tört meg, és az elmúlt két hétben a jegyzés 220 USD/t-ig (68,2 ezer Ft/t) csökkent.

Van egy másik oka is az árak emelkedésének, és ez a belföldi kereslet „szokásos” újévi vételi hulláma. Akik felkészültek a decemberi nagyobb igényekre, azok már novemberben bevásároltak, tudván, hogy nehéz szállítót találni december közepétől január közepéig. A készletek mostanra lecsökkentek, így ismét a piacra kellett lépniük. Az elmúlt 5 év havi árait nézve látszik ez a mozgás, és a hazai búza termelői árának alakulásán is nyomon követhető. A NAIK AKI PÁIR rendszere alapján az árak szinte minden évben január-februárban érik el a felső értéküket, majd onnan csorogtak lefelé.

Alább pedig az elmúlt egy év áralakulása, mellé téve a kukoricát is:

Túl a csúcson

A nemzetközi piacon is fordulni látszik a kocka. A verseny a francia és a fekete-tengeri búzák között megint az utóbbi javára billent. A két hete még 246,1 dollár volt a francia búza Egyiptomba leszállítva, tegnap pedig már ugyanitt csak 239,50 dollárt fizettek a fekete-tengeri búzáért. A 7 dolláros árcsökkenésnek természetesen a magyar piacra is van hatása.

Vagyis csökkenenek az exportnál elérhető árak, miközben a belföldi igények is lassan lecsengenek. Ha ehhez még hozzátesszük a kukorica árának egy helyben toporgását és a levegőben lógó gazdasági lassulást, nem túl rózsás a kép. Sok van még hátra az új termésig, de a sokéves tapasztalat azt mondja, a tavasz most nem hoz majd újabb áremelkedést. Érdemes hát lépni, ha van vevő.

Bidló Gábor/Budagabona Kft.

Címlapkép: shutterstock

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!