Változik a szabályozás, jön az új rendelet: ez rengeteg magyar termelőt érint

Változik a szabályozás, jön az új rendelet: ez rengeteg magyar termelőt érint

agrarszektor.hu
Változás várható a kistermelői szabályozásban. A kistermelői rendelet felülvizsgálata már régóta napirenden volt, mivel a jelenlegi szabályozás nem tartalmazta azon kereteket, melyek elősegítik a kisméretű előállítók organikus fejlődését és növekedését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg a társadalmasítás folyamatában van "A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről szóló AM rendelet", amely a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás feltételeit könnyíti, ezáltal segítve a hazai kistermelőket és a „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. A rendelet tervezet szövege itt érhető el. Az új rendelet a kistermelői rendeletet fogja váltani, és legfontosabb változásai, hogy

  • módosul a kistermelő fogalma, és ezután már jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is végezhet kistermelői élelmiszer előállítást.
  • Az értékesítés helye és módja kibővül a házhozszállítással, csomagküldő kereskedelem, átadó pont, automata útján történő értékesítéssel.
  • Továbbá megfelelő higiéniai feltételek rendelkezésre állása esetén darálthús és előkészített hús előállítása és forgalmazása is lehetővé válik.
  • Két kategória kerül kialakításra. attól függően, hogy milyen mennyiségben kíván alapterméket, illetve élelmiszert előállítani a kistermelő:

I. kategóriában a korábbi szabályozás szerinti maximális mennyiségeket állíthatja elő a kistermelő.

II. kategóriában a maximális mennyiségek bővítésre kerültek (lásd a rendelet 3. számú melléklete), és számukra lehetővé válik, hogy hazai előállítású, vásárolt alapanyagokat is felhasználjanak, ezzel együtt viszont több előírásnak kell megfelelniük:

- A II. kategóriához bővített higiéniai követelmények tartoznak.

- Egyszerűsített HACCP dokumentációt kell vezetniük (a helyes higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-elveken alapuló eljárásokra kiterjedő élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek végrehajtásáról és ezen belül a rendszer egyes élelmiszer-vállalkozásokon belüli végrehajtásának megkönnyítéséről/rugalmasságáról szóló 2022/C 355/01 bizottsági közlemény II. melléklet 3.2. pontja szerinti egyszerűsített HACCP-alapú eljárás dokumentációja).

- Mikrobiológiai vizsgálatot kell végeztetni a közvetlen fogyasztásra szánt állati eredetű és a nem állati eredetű élelmiszerek esetében.

- Valamint előírja II. kategória számára az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről szóló 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet szerinti képesítés megszerzését. AM rendelet hatálybalépését követően, a rendeletben előírt minimális szakképesítés, szakképzettség vagy rész-szakképesítés megszerzésére vonatkozó kötelezettséget a rendelet hatálybalépését követő egy éven belül kell teljesítenie.

További újdonságok a rendeletben, hogy kiegészül az adományozás céljából, kiskereskedelemben történő friss hús lefagyasztására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint a vadhús feldolgozásának lehetőségével. A kiskapacitású vágóhidak működésének, valamint a mobil vadfeldolgozó létesítmény üzemeltetésére vonatkozó szabályozás is ebben a rendeletben kapott helyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?