Szép lassan eltűnnek a finom magyar gyümölcsök

agrarszektor.hu
A hazai ültetvények elöregedésének tudható be, hogy drágultak idén a gyümölcsök a K&H Bank szerint. A belföldi termelés nem tudja kielégíteni az igényeket, ez pedig importnövekedést okoz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gyümölcsöknél tapasztalható, átlagosan 23%-os áremelkedés mögött leginkább az áll, hogy az elmúlt tíz-húsz évben nem történt meg az ültetvények korszerűsítése, így azok többsége elöregedett - hangsúlyozza közleményében Tresó István, a K &H főosztályvezetője. Így mára az ágazat sem minőségben, sem mennyiségben nem tudja kiszolgálni a vevői igényeket, és ez az importtermékek növekedését eredményezi, miközben a gazdák sem tudnak hatékonyan termelni. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben Magyarország gyümölcsökből és zöldségekből önellátó tudjon maradni, illetve a termelők hatékonysága is növekedjen, olyan felújításokra, korszerűsítésekre van szükség, amelyek perspektívát adnak az ágazat számára a következő húsz évre - tette hozzá Tresó István.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 


A pénzintézet szerint a KSH júliusi adatai a mezőgazdasági termékek áralakulásában a szántóföldi gabonáknál és az állati termékeknél nem okoztak nagy meglepetést, mivel az eddig trendek folytatódása látható. A KSH azt közölte, hogy idén júliusban a mezőgazdasági termelői árak 3 %-kal haladták meg az előző év azonos időszakit, ami a növényi termékek árának 1,4%-os csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 11%-os növekedéséből tevődik össze.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?