Riasztó adatok láttak napvilágot a biodiverzitás és a gazdaság kapcsolatáról

Riasztó adatok láttak napvilágot a biodiverzitás és a gazdaság kapcsolatáról

agrarszektor.hu
Az MNB Zöld programja keretében két éves kutatási-módszertani projektet indított tavaly a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertanok kialakítására. Az EU által finanszírozott együttműködés eddigi eredményeit egy nemzetközi webináriumon mutatták be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programja keretében kutatási-módszertani projektet indított tavaly, a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertani keretrendszer kialakítására. Az Európai Unió Technikai Támogatási Eszközével (TSI) finanszírozott projektben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megvalósító partnerként vesz részt, együttműködve az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatóságával (DG Reform). A közel kétéves együttműködés első szakaszának eredményeit az MNB, az Európai Bizottság és az OECD szervezésében egy nemzetközi webináriumon mutatták be a nyár folyamán - Chatham-házszabályt alkalmazva - olvasható a közleményben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendezvényen mintegy 40 országból 150 fő vett részt: nemzetközi szintérről az Európai Bizottság, az OECD, számos központi bank - köztük az Európai Központi Bankkal -, felügyeleti szervek, mint az Európai Bankhatóság; míg hazánkból minisztériumok, kereskedelmi bankok, civil szervezetek, valamint az MNB képviseltették magukat. A projekt első szakaszában az OECD munkatársai egyrészt egy áttekintő jelentést készítettek "Assessing biodiversity-related financial risks: Navigating the landscape of existing approaches" címmel, amelyben feltérképezték a már meglévő biodiverzitási kockázatkezelési eszközöket és gyakorlatokat, definíciókat, transzmissziós csatornákat, összefüggéseket, valamint kulcsfontosságú mérőszámokat. Erre építve dolgozták ki a webináriumon munkaverzióban bemutatott módszertani felügyeleti keretrendszert, amely tervezetten 2023 szeptemberében kerül hivatalosan publikálásra. A keretrendszer lehetővé teszi a központi bankok számára, hogy azonosítsák és priorizálják a biológiai sokféleséggel kapcsolatos pénzügyi kockázatokat, elemezzék azokat és értékeléseket készítsenek a kapcsolódó gazdasági és pénzügyi kockázatok megértése érdekében.

Konkrét esettanulmányként az eseményen ismertették többek között a chilei bányászat gazdasági hatásait, ahol a bányászat- és agrárium intenzív vízhasználata problémát jelent az ország lazactenyésztőinek, a vízi élővilágnak, valamint visszahat az említett ágazatok működő- és fizetőképességére is. A biodiverzitás csökkenésének felgyorsulása nagy kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is. E hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozásból eredő kockázatoké. A biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos, a pénzügyi ágazatot érintő kockázatokról jelenleg még világszerte kevés, ám egyre bővülő ismeret áll rendelkezésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindez a piacokon pontatlan árazáshoz, a tőke nem megfelelő elosztásához, és összességében az ezeknek a kockázatoknak való fokozott kitettséghez vezet, amelyekből eredő veszteségek veszélyeztetik a társadalmi jólétet. Ezért a döntéshozóknak, a pénzügyi felügyeleteknek és a jegybankoknak a mainál alaposabban kell felmérniük az e kockázatokkal kapcsolatos hatásokat és sebezhetőségi pontokat, valamint ezek kezelésének lehetséges módjait. A projekt második szakaszában az OECD az MNB-vel szoros együttműködésben dolgozik majd, hogy a módszertani keretrendszert a magyar pénzügyi rendszerre szabja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?