Riasztó jóslat érkezett: brutális, ami a mezőgazdaságra várhat 2024-ben

Riasztó jóslat érkezett: brutális, ami a mezőgazdaságra várhat 2024-ben

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek magas élelmiszerárai világszerte arra ösztönözték a gazdálkodókat, hogy több gabonafélét és olajos magot ültessenek. A fogyasztóknak 2024-ben azonban szűkülő ellátással kell számolniuk az El Nino okozta kedvezőtlen időjárás, az exportkorlátozások és a magasabb bioüzemanyag-előírások miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A búza , a kukorica és a szójabab globális ára - több évnyi erős emelkedés után - 2023-ban veszteségek felé tart a fekete-tengeri szállítási problémák enyhülése és a globális recessziótól való félelem miatt, bár az árak továbbra is érzékenyek maradnak a kínálati sokkokra és az újévi élelmiszer-inflációra, mondták elemzők és kereskedők. Ole Houe, a sydneyi IKON Commodities mezőgazdasági brókercég tanácsadói igazgatója szerint a gabonafélék ellátási képe 2023-ban minden bizonnyal javulni fog, mivel néhány kulcsfontosságú helyen, amelyek számítanak, nagyobb termés lesz - írta meg a Reuters. A szakember ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a világ még nem jutott túl igazán a nehezén.

Legalább április-májusig El Nino időjárást jósolnak nekünk, Brazília szinte biztosan kevesebb kukoricát fog termelni, Kína pedig meglepi a piacot azzal, hogy nagyobb mennyiségű búzát és kukoricát vásárol a nemzetközi piacról

- emelte ki Ole Houe.

Az El Nino komoly hatással lehet a globális élelmiszer-termelésre

Az El Nino időjárási jelenség, amely idén Ázsia nagyobb területein is szárazságot hozott, az előrejelzések szerint 2024 első felében is folytatódni fog, veszélyeztetve a rizs, búza, pálmaolaj és más mezőgazdasági termékek kínálatát a világ néhány vezető mezőgazdasági exportőrében és importőrében. A kereskedők és a szakértők ezért arra számítanak, hogy 2024 első felében az ázsiai rizstermelés vissza fog esni, mivel a száraz vetési körülmények és a zsugorodó vízkészletek valószínűleg csökkenteni fogják a terméshozamokat.

A világ rizskínálata már idén is szűkült, miután az El Nino visszavágta a termelést, ami arra késztette Indiát, a világ messze legnagyobb exportőrét, hogy korlátozza a szállításokat. Miközben más gabonafélék piacán értékvesztés volt tapasztalható, a rizs ára 2023-ban 15 éve nem látott csúcsra emelkedett, és egyes ázsiai exportközpontokban 40-45%-kal nőttek a jegyzések.

India következő búzatermését is fenyegeti a nedvességhiány, ami arra kényszerítheti a világ második legnagyobb búzafogyasztóját, hogy hat év óta először importra szoruljon. Ennek oka az lehet, hogy az állami raktárak hazai készletei hét éve a legalacsonyabb szintre csökkentek.

Mi várható a déli féltekén?

A világ második számú búzaexportőrének számító Ausztráliában a gazdák áprilisban száraz talajon vethetik el a termést, miután a hónapok óta tartó nagy hőség visszafogta az idei terméshozamokat, és véget vetett a három álomból álló rekordterméssorozatnak. Ez valószínűleg arra készteti majd a vásárlókat, köztük Kínát és Indonéziát, hogy nagyobb mennyiségű búzát kérjenek más észak-amerikai, európai és fekete-tengeri exportőröktől.

A (búza) kínálati helyzet a jelenlegi 2023/24-es termésévben valószínűleg romlik a tavalyi szezonhoz képest. Ennek oka, hogy a fontos termelő országok exportja valószínűleg jelentősen alacsonyabb lesz

- írta közleményében a Commerzbank.

A gabonakínálat szempontjából pozitívum, hogy a dél-amerikai kukorica-, búza- és szójatermelés várhatóan javulni fog 2024-ben, bár Brazíliában a kiszámíthatatlan időjárás némi kétséget hagy maga után. Brazília jövőre rekordközeli mezőgazdasági termelésre számíthat, bár az ország szója- és kukoricatermesztési becslései az elmúlt hetekben csökkentek a száraz időjárás miatt. 

Argentínában a gazdálkodás szívterületén hulló bőséges esőzések valószínűleg fellendítik a szója, a kukorica és a búza termelését a világ egyik legnagyobb gabonaexportőr országában. Az argentin Rosario gabonatőzsde (BCR) szerint a korai vetésű kukorica 95%-a és a szójabab 75%-a "kiváló vagy nagyon jó" körülmények között van, köszönhetően az október vége óta tartó esőzéseknek az ország Pampas régiójában.

A globális pálmaolaj-termelés jövőre is valószínűleg csökkenni fog a száraz El Nino időjárás miatt, ami támogatja az étolaj árát, amely 2023-ban több mint 10%-kal esett vissza. A termelés csökkenése a pálmaolaj-alapú biodízel és étolaj előállítása iránti nagyobb keresletre vonatkozó várakozások közepette következik be.

CoBank, az amerikai mezőgazdasági szektor egyik vezető hitelezője szerint több felfelé irányuló árkockázat látható, mint lefelé irányuló. A szakértők azt is hozzátették, hogy a globális gabona- és olajosmag-készletek történelmi mértékkel mérve szűkösek, az északi féltekén 2015 óta először valószínűleg erős El Nino időjárási mintázat lesz a vegetációs időszakban, a dollárnak folytatnia kell a közelmúltbeli csökkenését, és a globális keresletnek vissza kell térnie a hosszú távú növekedési trendhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?