Növekszik a méhészeti ágazat uniós támogatása

agrarszektor.hu
A Bizottság tegnap jóváhagyta a méhészeti termékek termelésének és forgalmazásának javítására irányuló nemzeti programokat, amelyeket a 27 tagállam a 2011-2013 közötti időszakra vonatkozóan nyújtott be. A programok finanszírozására szánt uniós hozzájárulás az előző időszakhoz képest (2008-2010) csaknem 25 %-kal, évi 26 millió euróról 32 millió euróra növekedett - derül ki az EURAPID sajtóközleményéből.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!


A méhészeti ágazat helyzete fontos téma, mivel a méhek jelentősége alapvető a növények beporzásakor. Az ágazatot több éve sújtja a méhek korábban sosem tapasztalt mértékű pusztulása. Ez nemcsak a méhészek gazdasági helyzetét nehezíti, hanem a biodiverzitást is veszélyezteti. Pillanatnyilag a nemzeti programok jelentik e veszteségek részbeni ellensúlyozásának egyetlen rendelkezésre álló eszközét. A tagállamok elégedettek az említett programok által nyújtott előnyökkel, és az így finanszírozott intézkedéseknek az ágazatra gyakorolt pozitív hatását a méhészek is széles körben elismerik.

Ennek ismeretében a Bizottság úgy döntött, hogy a 2008-2010 között biztosított uniós társfinanszírozás szintjéhez (26 millió euró) képest a 2011-2013 közötti időszakra a nemzeti programok társfinanszírozására szánt teljes költségvetést évi 32 millió euróra növeli. Ez fokozza a programok hatékonyságát és jelzi, hogy a Bizottság proaktívan lép fel egy igen érzékeny ágazat problémáinak megoldása érdekében.


Valamennyi tagállam tájékoztatta a Bizottságot nemzeti méhészeti programjáról. A programok különböző intézkedésekhez kapcsolódnak, ezek a következők: a varroatózis elleni védekezés, a vándorméhészet ésszerűsítése, laboratóriumok támogatása, kaptárak állománypótlása, alkalmazott kutatási programok és technikai segítségnyújtás. Mind a 27 program jogosult társfinanszírozásra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?