Wales már a Brexit utáni időkre spájzol

agrarszektor.hu
Mivel senki sem tudja, mennyire lesz "hard" a Brexit, a walesi kormány igyekszik felkészülni, hogy legalább rövid távon enyhítse a várhatóan szűkülő élelmiszer-kínálat okozta nehézségeket. Közben óva intette a lakosságot: ne rohanja meg az élelmiszerüzleteket - áll a blog.syngenta.hu-n.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A walesi kormány már elkezdte raktározni az élelmiszereket. A legrosszabb Brexit-forgatókönyv szerint az élelmiszerárak emelkedése és a kínálat csökkenése várható, valamint az, hogy a szállítók nem hoznak romlandó termékeket az Egyesült Királyságba. Wales mindenesetre készül, ugyanakkor a sajtó figyelmeztet, talán búcsút kell inteni olyan termékeknek, mint bizonyos típusú sajtok, zöldségek, halak.

Az Egyesült Királyságban kapható sajtok, vajak, joghurt stb. 98 százalékát ugyanis az EU-ból importálják

 - állapította meg a London School of Economics (LSE). A WalesOnline rosszmájúan hozzá teszi, hogy a reggeli azért meglesz, hiszen a brit tehenek és tyúkok jól teljesítenek, így tej- és tojáshiány nem várható. Az ír vaj és cheddar sajt beszerzése azonban nehezebbé válik, nem is beszélve a francia brie és az olasz parmezán sajtokról. Ugyancsak sokkal kevesebb paradicsomra és egyéb friss zöldségre számíthatnak a vevők, akik már most arról beszélnek, mennyire fog hiányozni a Spanyolországból és Hollandiából érkező olcsó primőráru az év első hónapjaiban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár Nagy-Britanniát tenger veszi körül, a hetvenes évek óta az ország halimportra is szorul. A tőkehal-kínálat mintegy 80-90 százaléka importból származik. Az importált tőkehal mintegy 70 százalékát a Skandináviától északra elterülő Barents-tengeren fogják, márpedig ebből készül a nemzeti eledel, a fish and chips. Igaz, a hozzávaló krumpli helyben is megterem. A walesi birkatenyésztők pedig a jövőjükért aggódnak, hiszen termelésük csupán 5 százalékát fogyasztják helyben, a fő piacuk pedig az Európai Unió.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01