Búzahozam: az írek viszik a prímet

agrarszektor.hu
Idén Írországban volt a legmagasabb a búza terméshozama az Európai Unión belül, hektáronként 8,7 tonnát sikerült betakarítaniuk, azonban még így is sikerült a franciáknak megőrizniük az EU legnagyobb búzatermelője címet 35,6 millió tonnás termésükkel - derül ki az Európai Gabona - és Takarmánykereskedelmi Szövetség (Coceral) adataiból.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Bár a tavaly betakarított mennyiségnél 1 millió tonnával kevesebb búza termett idén, a Coceral legutóbbi, júniusi előrejelzését még így is 370 ezer tonnával sikerült felülmúlni, akkor ugyanis a Franciaországot sújtó szárazság közepette nem sok jóra lehetett számítani.

Jelentősen csökkentek is idén a terméshozamok: Franciaországban hektáronként mindössze 7,2 tonna búzát sikerült betakarítani, ami még a brit 7,5 tonnánál is kevesebb. A szigetországban a vetésterület növelése miatt közel 130 ezer tonnával több, összesen 14,4 millió tonna búzát takarítottak be. A brit gabonahatóság (HGCA) véleménye szerint ráadásul a learatott búza nagy része étkezési búzaként hasznosítható.

Idei gyengélkedők

Habár az írek összes betakarítása csökkent, főként a kisebb vetésterület miatt, az egy hektárra vetített terméshozam - Spanyolországhoz hasonlóan - emelkedni tudott. Mindkét országot elkerülte ugyanis az Európát sújtó szárazság, így nem csak búzából, de árpából is jobb terméshozamot sikerült produkálniuk.

Németország teljesített a leggyengébben idén a legnagyobb termelők között: mintegy 1,4 millió tonnával kevesebbet sikerült learatniuk, ráadásul minőségileg is gyengébbet, mint korábban. Várhatóan a betakarított mennyiség kevesebb, mint fele lesz alkalmas étkezési búzának, ami a szokásos arány fele.

Ami az összes gabonatermést illeti, a Coceral szerint idén az EU-ban 20,2 millió tonnával kevesebb, mindössze 273 millió tonnára lehet számítani, ami korábbi becslésüket 10 millió tonnával múlja alul.

A Coceral jelentése nyomán a novemberi búza ára 0,3 százalékkal, tonnánként 224 euróra emelkedett a párizsi tőzsdén, míg Londonban 0,6 százalékkal, 162 fontra zuhant. A Chicagói Árutőzsdén a decemberi búza ára 1,8 százalékkal 7,09 dollárra emelkedett bushelenként.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?