Év végéig emelkedni fog a tejtermékek ára

agrarszektor.hu
A nyers tej hazai országos termelői átlagára kilogrammonként 6 százalékkal, 75,34 forintra emelkedett szeptemberben az előző hónaphoz képest. A termék kiviteli ára ennél kisebb mértékben, 4 százalékkal nőtt, így szeptemberben 87,32 forint volt - olvasható a Magyar Mezőgazdaság online oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyers tej termelői ára augusztusban Új-Zélandon 1 százalékkal csökkent, az Európai Unióban 3, az USA-ban 4 százalékkal nőtt júliushoz viszonyítva. Az Egyesült Államokban, szeptemberben további 3 százalékkal nőtt az ára.

EU-ban csökkent, USA-ban nőtt a készlet

Az EU-ban a vajintervenciós készlete 67 százalékkal 4263 tonnára, a sovány tejpor 8 százalékkal 196 982 tonnára, a vaj magántárolási készlete 11 százalékkal 73 935 tonnára csökkent október 6-án, a szeptember 22-ei készletnagysághoz képest.

A tejtermelés az USA-ban március, az unióban május óta meghaladja az egy évvel korábbit, ahol éves szinten 1 százalékos növekedés (+1575 ezer tonna) valószínűsíthető. A bővülő tendencia a kvótaemelésnek és a zsírkorrekciós tényező csökkentésének tudható be. A többlettej legnagyobb részét a sajt és a teljes tejpor előállítására fordítják, a sovány tejpor és a vaj előállítása csökkent. Az USA-ban a tejtermelés 2 százalékos (+1500 ezer tonna) növekedése várható az idén. A világ legfontosabb tejtermékexportőrének számító Új-Zéland termelésében 3-6 százalékos bővülésre (+500 ezer tonna) számítanak az elemzők a júniustól- májusig tartó gazdasági évben az előzőhöz viszonyítva.

Elemzők szerint a vaj Európai Uniós termelése (2 %), belső fogyasztása (0,5 %) és behozatala (20 %) is csökkenni fog idén, míg kivitelének 12 százalékos növekedésére számítanak. A vaj intervenciós és magántárolási készlete jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban. Az intervenciós készletek egy részét a rászorultak között osztották szét a segélyszervezeteken keresztül. A kivitel bővülésével év végéig a vaj árának további növekedése valószínűsíthető, azonban a következő év elején a kínálat növekedésével már az árak csökkenése várható.

Ugyanígy a sovány tejpor termelése és behozatala is csökkenhet, míg fogyasztása és kivitele emelkedhet az idén, utóbbié akár 59 százalékkal. A sovány tejpor termelésével együtt megfigyelhető kivitelbővülés ellenére sem emelkednek az árak, mivel jelentős mennyiség található még az intervenciós tárolókban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 8. 14:44