GMO vita az EU-ban

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamait képviselő tanács jogi szolgálata közölte, hogy az EB által tett nyári javaslat, melyben a génkezelt termékekkel kapcsolatos döntéseket helyezné a tagországok kezébe, jogilag vitatható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jogi fórum elmondta, hogy a tervezet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett az unió saját bizottsága előtt is megkérdőjelezhető - írta az MTI.

A kezdeményezés értelmében, melyet a brüsszeli EB tett, olyan jogosultságokat kapnának a tagállamok, hogy mindentől függetlenül egész területükön tiltsák, engedélyezzék, vagy csak regionálisan tiltsák, engedélyezzék a GM növények termesztését. A probléma ezzel ott adódott, hogy a javaslat nem taglalja az egészségügyi és környezeti veszélyekkel járóindokok benyújtásának feltételeit, ezért gyakorlatilag csak etikai szempontok alapján dönthetnének a 27-ek.

Azért jelent ez problémát, mert több államban takarmányként már alkalmazzák a genetikailag módosított növényeket, így az etikai okok nem minősülnek védhető indoklásnak sem a WTO sem pedig az EB előtt.

Éppen ezért a vita folytatódik a magyar uniós elnökség ideje alatt is, ráadásul nem csak a jogi fórum vetette fel aggályait, de több tagállam is bírálta, vagy egyenesen ellenezte a javaslatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?