GMO vita az EU-ban

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamait képviselő tanács jogi szolgálata közölte, hogy az EB által tett nyári javaslat, melyben a génkezelt termékekkel kapcsolatos döntéseket helyezné a tagországok kezébe, jogilag vitatható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A jogi fórum elmondta, hogy a tervezet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett az unió saját bizottsága előtt is megkérdőjelezhető - írta az MTI.

A kezdeményezés értelmében, melyet a brüsszeli EB tett, olyan jogosultságokat kapnának a tagállamok, hogy mindentől függetlenül egész területükön tiltsák, engedélyezzék, vagy csak regionálisan tiltsák, engedélyezzék a GM növények termesztését. A probléma ezzel ott adódott, hogy a javaslat nem taglalja az egészségügyi és környezeti veszélyekkel járóindokok benyújtásának feltételeit, ezért gyakorlatilag csak etikai szempontok alapján dönthetnének a 27-ek.

Azért jelent ez problémát, mert több államban takarmányként már alkalmazzák a genetikailag módosított növényeket, így az etikai okok nem minősülnek védhető indoklásnak sem a WTO sem pedig az EB előtt.

Éppen ezért a vita folytatódik a magyar uniós elnökség ideje alatt is, ráadásul nem csak a jogi fórum vetette fel aggályait, de több tagállam is bírálta, vagy egyenesen ellenezte a javaslatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?