A növényi olajok drágulhatnak leginkább

agrarszektor.hu
A növényi olajok vezethetik jövőre az élelmiszerek drágulását, miután az élelmiszeripari cégek a bioüzemanyag gyártókkal versenyeznek a termékért - állítja az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

Az olajos magvak, növényi olajok és a hústermékek ára is emelkedni volt a 2010-11-es évben, ugyanis a kereslet emelkedésével a kínálat nem tud lépést tartani. Idén ráadásul repcéből és napraforgóból is gyenge volt a termés, főként az európai időjárásnak köszönhetően.

Miközben tehát historikusan is alacsony éves termelésnövekedés várható, a kereslet 4,7 százalékkal is nőhet, főként a fejlődő országok egyre emelkedő igénye miatt, amit a bioüzemanyag ágazat kereslete csak tovább tetéz.

Brazíliában várhatóan 15 százalékkal ugrik meg a növényi olaj fogyasztás, melyből 40 százalékot a bioüzemanyag ágazat emészt fel. Argentínában még ennél is nagyobb keresletbővülésre lehet számítani - közel 40 százalékosra - amelyen belül az üzemanyag előállításra használt arány is nagyobb, hozzávetőleg 60 százalékos.

A FAO szerint a növényi olajok üzemanyagként történő hasznosítása komoly akadályokat gördíthet a hagyományos, elsősorban élelmszeripari hasznosítás elé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?