Jövőre végre olcsóbb lehet a gyapot

agrarszektor.hu
A most kezdődő, 2011-12-es gazdasági évben - megtörve a korábbi évek trendjét - elmaradhat a gyapot iránti kereslet növekedése a gazdaság növekedésétől - állítják a Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal (USDA) szakértői.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A világ gyapot iránti kereslete 2011-12-ben mintegy 3 százalékkal fog bővülni, míg a gazdaság akár 4-5 százalékkal is bővülhet 2012-ben - derül ki az USDA előrejelzéséből.

Hagyományosan a gyapot iránti kereslet növekedése nagyjából leképezi a gazdasági növekedést, mivel a ruhaipar elsőszámú alapanyagaként jól tükrözi a fogyasztás növekedését. A gazdasági válságot megelőző öt évben például a gazdasági növekedés 4,6 százalékos volt, míg a gyapotfogyasztás 4,7 százalékkal bővült.

Az USDA szakértői szerint a kereslet a pamut felől egyre inkább a poliészterek irányába fog tolódni, mely közel fele annyiba kerül, mint a gyapotból előállított pamut.

A magas árak miatt várhatóan jelentősen emelkedni fog a termelés, míg a fogyasztás növekedése jóval lassabb lesz, így a világ készletei ismét emelkedésnek indulhatnak., és 2012 végére akár az 50,3 millió bálát is elérhetik. Ez a teljes fogyasztás közel 42 százalékát fedezné, szemben az idei év 32 százalékos készletfelhasználási-arányával.

A ráta emelkedése miatt az USDA csökkenő árakkal számol: a gyapot árát követő Cotlook A index értéke a 2010-11-ben mért fontonkénti átlag 175 centről jövőre 135 centre csökkenhet. Az index pénteken még 209,3 centen állt, némileg alacsonyabban az egy hónappal ezelőtti rekordtól.

Az amerikai mezőgazdasági hivatal elemzői szerint azonban csekély az esély arra, hogy ismét rekord magasságokat közelítsen a gyapotár, mivel a termelők az eddigi magas árakra reagálva a fontosabb termelőhelyeken növelték ültetvényeik méretét, ráadásul sok termelő a mostani árak mellett ismét értékesítésbe kezdett, amely szintén lefelé nyomja a gyapot értékét.

New Yorkban, márciusi lejáratra a gyapot ára jelenleg 185,34 centen áll fontonként, míg az élénkebben kereskedett májusi gyapot 180,52 centet ért.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?