Nem lesz elég élelmiszer - Mindent vihet az aszály

agrarszektor.hu
Kaliforniában már rettegnek, nálunk még bármi lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Évek óta először fordulhat elő, hogy tömegesen osztanak majd élelmiszert Kaliforniában. A szárazság miatt az embereknek nem juthat ivóvíz, a farmerek tönkremehetnek, az USA kormánya pedig egyelőre nem tud segíteni.

A legnépesebb amerikai állam hatóságai szerint 17 agrártelepülésen 40 ezer ember ivóvízellátása kerül veszélybe, ha 60-120 napon belül nem lesz jelentősebb esőzés - írja az origo. A kaliforniai hatóságok bejelentették, hogy az érintettek köre várhatóan tovább bővül majd, miután az államnak a városi vízműveket ellátó szolgáltatója, a 25 millió ügyfelet kiszolgáló State Water Project közölte, hogy nem állnak rendelkezésére megfelelő készletek a települések ellátásához. Ilyesmire még nem volt példa az állami vízszolgáltató fennállásának 54 éves történelmében.

B. Lynn Ingram, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora szerint az államot ötszáz év óta nem látott súlyosságú szárazság fenyegeti. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt szükségállapotot hirdetett.


MTI-fotó: Mészáros János

Az aszály várhatóan a városokban is ki fogja kényszeríteni vízkorlátozások elrendelését. A lakosságot és a vállalkozásokat eddig csak megkérték arra, hogy 20 százalékkal kevesebb vizet fogyasszanak. A mezőgazdaság számára az állami illetékesek már elkezdték elzárni a csapot, és a hónap végén akár teljesen leállhat a kaliforniai agrárszektor központi vízellátása.

A harmadik éve tartó aszály gazdálkodási stratégiájuk megváltoztatására kényszerítette a régió farmereit. Nevadában gyakorlatilag felhagytak a haszonnövények ültetésével, Új-Mexikóban és Észak-Kaliforniában pedig a legeltetésről kénytelenek lemondani a legelők kiszáradása miatt.
Tom Vilsak amerikai mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az irányítása alatt álló tárca mindeddig nem tudott elegendő támogatást nyújtani a bajba jutott farmereknek, mert az agrártörvény jóváhagyása elakadt a kongresszusban.

Kaliforniában, Amerika legjelentősebb agrárállamában munkanélküliség fenyeget a mezőgazdaságban, és a pénzügyi válság óta először várhatóan ismét tömegesen fognak élelmiszersegélyt osztani.

Még mindent behozhat az időjárás a hazai földeken
Magyarországon is rendkívül kevés csapadék hullott az elmúlt hónapokban, ezért sokan már nálunk is attól tartanak, hogy a mezőgazdaságban nem csak a szokatlan téli meleg okozhat gondokat, hanem az aszály is. Egyelőre azonban a mostani csapadékhiány még nem fenyeget különösebb veszéllyel, mivel a növények fejlődéséhez ezután lesz szükség vízre (sok meghatározó szántóföldi növényt pedig csak tavasszal vetnek majd el a gazdák). Így addig még a hazai termőföldekre is sok csapadék hullhat, amely kompenzálhatja a téli szárazabb periódus kedvezőtlen hatásait.

Kalifornia nagy részén - a lazacállomány és az erdők védelmére hivatkozva - betiltották a horgászatot és a kempingezést. A Sierra Nevada hegység hótakarója - amely a száraz hónapokban a vízellátás fő forrása az állam területének nagy részén - a decemberi és januári csapadékhiány miatt jelenleg mindössze 12 százaléka a megszokottnak.

Magyarországon is rendkívül kevés csapadék hullott az elmúlt hónapokban, ezért sokan már nálunk is attól tartanak, hogy a mezőgazdaságban nem csak a szokatlan téli meleg okozhat gondokat, hanem az aszály is. Egyelőre azonban a mostani csapadékhiány még nem fenyeget különösebb veszéllyel, mivel a növények fejlődéséhez majd ezután lesz szükség vízre (sok meghatározó szántóföldi növényt pedig csak tavasszal vetnek majd el a gazdák). Így addig még a hazai termőföldekre is sok csapadék eshet, amely kompenzálhatja a téli szárazabb periódus kedvezőtlen hatásait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03