Siettetné a generációváltást a NAK és az AGRYA

MTI
Mintegy 10 millió forintból szervez szakmai programokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) a fiatal gazdák, illetve az agrár-szakképzésben és -felsőoktásban tanulók számára. A programok célja a nemzedékváltás elősegítése az agráriumban, mivel Magyarországon jelenleg az egyéni vállalkozók mindössze 6 százaléka 35 alatti.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK és az AGRYA a generációváltás elősegítése, és az agrárium vonzóvá tétele érdekében létrehoztak egy külön kamarai osztályt "fiatal gazda és innováció" elnevezéssel, valamint elindították az egyetemi fiatal gazda klubokat, amelyekből tavaly három kezdte meg működését, az idén pedig további három megalakulása várható - mondta Győrffy Balázs, a kamara elnöke. Az idén ősztől folytatódik az "így neveld az álmaidat" vállalkozói készségfejlesztői program fiataloknak, valamint az "apró léptékkel program" a kisléptékű mezőgazdasági termelés iránt érdeklődő fiatal termelők számára. A két szervezet a szakmai programokat mintegy 10 millió forintból szervezi meg. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A NAK elnöke szerint az AGRYA és a kamara célja a nemzedékváltás elősegítése az agráriumban, mivel Magyarországon az egyéni gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, és csupán 6 százalékuk 35 év alatti. A helyzet 2000-2010 között sokat romlott, a 35 év alatti gazdálkodók aránya 2,1 százalékponttal csökkent ebben az időszakban. Egy 2012-es kutatás szerint a fiatal gazdák a földhöz jutást, a bürokráciát, a jogszabályok változását, a támogatások elnyerési valószínűségét, a hitelhez jutást, az időjárási szélsőségeket, a terményár-ingadozást és a szakképzési rendszer hiányosságait tekintették tevékenységük legfontosabb nehezítő körülményeinek. 

A "Földet a gazdáknak" programban földtulajdont szerző 30 ezer magyar földműves 40 százaléka 40 év alatti fiatal gazda volt - tájékoztatott Győrffy Balázs. Emellett a fiatal gazdák 93 százaléka tervezi a gazdasága bővítését.

Az együttműködésben eddig 5 helyszínen 15 szakmai eseményt tartottak, 500 gazdálkodó részvételével - közölte Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke. A szakmai programokon törekszenek a kétoldalú kommunikáció kialakítására, így a fiatalok egyenesen szakértőktől tájékozódhatnak többek között a földügyekről, az adóügyekről, a közös agrárpolitikáról, valamint az információtechnológiai megoldásokról és újításokról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03