A génmódosítás vagy az ettől való mentesség a kifizetődőbb?

agrarszektor.hu
Genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) foglalkozó konferenciát szervezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium, melynek célja egy szakmai párbeszéd megindítása volt a génmódosítás vagy éppen az ettől való mentesség piaci lehetőségeiről. A kérdés jogos, egyre többen teszik fel egész Európában.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A GMO lesz a jövő agrártechnológiája vagy a mentességben rejlik nagyobb üzleti potenciál? - tette fel a kérdést a Szent István Egyetem berkeiben működő Deák Tibor Szakkollégium. Maga Európa is bizonytalan a kérdés megítélésében. A legújabb génszerkesztési eljárások ugyanis már kizárják a fajidegen gének alkalmazását, és mutagenezisre sem "kényszerítik" az adott DNS-t. A kívánt szakaszok elcsendesítésével, aktiválásával vagy fajon belüli cseréjével érik el a megfelelő fehérjék, enzimek működésbe lépését, és ezzel az óhajtott tulajdonság megjelenését.


Bár tavaly az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága a GMO-k közé sorolta az új genomszerkesztési eljárások termékeit, a döntés helyességét azóta olyan fontos személyek is kétségbe vonták, mint Phil Hogan európai agrárbiztos.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakkollégium vendége volt Dr. Mézes Miklós, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Takarmányozástani Tanszékének vezetője, aki rámutatott, egyes élelmiszer- és takarmánynövények genetikai tulajdonságait ily módon már számos esetben módosították sikeresen. A szója olajtartalmának zsírsavösszetétele például úgy változtatható meg, hogy abban egyrészt megemelkedjen az olaj oxidatív stabilitását növelő olajsav-tartalom, másrészt megjelenjen benne az ún. sztearidonsav, amelynek fontos humánegészség-védelmi szerepe lehet. Ezek a növények és a belőlük készített termékek már jelen vannak a mindennapi kereskedelmi forgalomban, forgalmazásuk a világ számos országában engedélyezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszer- és takarmánynövények genetikai módosításának számos célja lehet. Ezek közül kiemelten fontos a rovarkártevőkkel és penészgomba-fertőzésekkel szembeni ellenállás kialakítása, melyek esetében közvetett pozitív hatásként a mikotoxin-szennyezettség csökkenése is kimutatható. Emellett a növényeken olyan célzott genetikai módosításokat is lehet végezni, melyekkel növelhető az élettani szempontból fontos táplálóanyagok mennyisége, ezáltal javítható az élelmiszerek minősége is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ám az európai fogyasztók hozzáállása meglehetősen elutasító a génmódosított szervezetekkel szemben. Ezt bizonyítja többek között az a 2010-ben megjelent Eurobarometer-jelentés is, mely szerint

az európai fogyasztók több mint fele az ismeretlen kockázatok miatt nem gondolja megfelelőnek a génmódosított élelmiszereket, és a GMO-k forgalmazása csak alig harmaduk szerint jelenthet előnyt országuk gazdaságának.

Hazánk stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított növényekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását, és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését, aminek egyik oka, hogy legfőbb piacunk, Németország is elutasítja a GMO-kat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Alaptörvényünk ugyan kizárja a génmódosított növények köztermesztésben való alkalmazását, de Éder Tamás, a Bonafarm Csoport PR és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója rámutatott:

az is fontos, hogy a területen komoly erőforrásokkal támogatott kutatásokat folytassunk Magyarországon,

többek között azért, hogy tisztázhassuk a legújabb génszerkesztéses megoldások valódi kockázatait. Az új tudományos ismeretek a humánegészség és az állati termékek előállításának gazdaságossága szempontjából is jelentősek lehetnek. A konferencián elhangzottak alapján ugyanakkor vitathatatlan a GMO-mentes termékek iránti piaci kereslet is, így egyelőre nehéz előrejelezni, hogy milyen irányt vesz a jövőben a gazdaság - hangzott el a konferencián. Hozzátesszük: éppen ezért kell minden eshetőségre felkészülni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?