A génmódosítás vagy az ettől való mentesség a kifizetődőbb?

agrarszektor.hu
Genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) foglalkozó konferenciát szervezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium, melynek célja egy szakmai párbeszéd megindítása volt a génmódosítás vagy éppen az ettől való mentesség piaci lehetőségeiről. A kérdés jogos, egyre többen teszik fel egész Európában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GMO lesz a jövő agrártechnológiája vagy a mentességben rejlik nagyobb üzleti potenciál? - tette fel a kérdést a Szent István Egyetem berkeiben működő Deák Tibor Szakkollégium. Maga Európa is bizonytalan a kérdés megítélésében. A legújabb génszerkesztési eljárások ugyanis már kizárják a fajidegen gének alkalmazását, és mutagenezisre sem "kényszerítik" az adott DNS-t. A kívánt szakaszok elcsendesítésével, aktiválásával vagy fajon belüli cseréjével érik el a megfelelő fehérjék, enzimek működésbe lépését, és ezzel az óhajtott tulajdonság megjelenését.


Bár tavaly az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága a GMO-k közé sorolta az új genomszerkesztési eljárások termékeit, a döntés helyességét azóta olyan fontos személyek is kétségbe vonták, mint Phil Hogan európai agrárbiztos.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakkollégium vendége volt Dr. Mézes Miklós, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Takarmányozástani Tanszékének vezetője, aki rámutatott, egyes élelmiszer- és takarmánynövények genetikai tulajdonságait ily módon már számos esetben módosították sikeresen. A szója olajtartalmának zsírsavösszetétele például úgy változtatható meg, hogy abban egyrészt megemelkedjen az olaj oxidatív stabilitását növelő olajsav-tartalom, másrészt megjelenjen benne az ún. sztearidonsav, amelynek fontos humánegészség-védelmi szerepe lehet. Ezek a növények és a belőlük készített termékek már jelen vannak a mindennapi kereskedelmi forgalomban, forgalmazásuk a világ számos országában engedélyezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszer- és takarmánynövények genetikai módosításának számos célja lehet. Ezek közül kiemelten fontos a rovarkártevőkkel és penészgomba-fertőzésekkel szembeni ellenállás kialakítása, melyek esetében közvetett pozitív hatásként a mikotoxin-szennyezettség csökkenése is kimutatható. Emellett a növényeken olyan célzott genetikai módosításokat is lehet végezni, melyekkel növelhető az élettani szempontból fontos táplálóanyagok mennyisége, ezáltal javítható az élelmiszerek minősége is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ám az európai fogyasztók hozzáállása meglehetősen elutasító a génmódosított szervezetekkel szemben. Ezt bizonyítja többek között az a 2010-ben megjelent Eurobarometer-jelentés is, mely szerint

az európai fogyasztók több mint fele az ismeretlen kockázatok miatt nem gondolja megfelelőnek a génmódosított élelmiszereket, és a GMO-k forgalmazása csak alig harmaduk szerint jelenthet előnyt országuk gazdaságának.

Hazánk stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított növényekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását, és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését, aminek egyik oka, hogy legfőbb piacunk, Németország is elutasítja a GMO-kat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Alaptörvényünk ugyan kizárja a génmódosított növények köztermesztésben való alkalmazását, de Éder Tamás, a Bonafarm Csoport PR és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója rámutatott:

az is fontos, hogy a területen komoly erőforrásokkal támogatott kutatásokat folytassunk Magyarországon,

többek között azért, hogy tisztázhassuk a legújabb génszerkesztéses megoldások valódi kockázatait. Az új tudományos ismeretek a humánegészség és az állati termékek előállításának gazdaságossága szempontjából is jelentősek lehetnek. A konferencián elhangzottak alapján ugyanakkor vitathatatlan a GMO-mentes termékek iránti piaci kereslet is, így egyelőre nehéz előrejelezni, hogy milyen irányt vesz a jövőben a gazdaság - hangzott el a konferencián. Hozzátesszük: éppen ezért kell minden eshetőségre felkészülni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?