Nyugat-Európa lefizeti Kelet-Európát, hogy előreléphessen a klímaügyben

agrarszektor.hu
Június 20-án Magyarország, Csehország, Észtország és Lengyelország megtorpedózta az unió 2050-re kitűzött klímatörekvéseit, majd közölték a követeléseiket. Ma eldől, ezekből mennyi teljesíthető. Az Európai Unió vezetői most tárgyalják meg azokat a lépéseket, amelyek a közösség klímasemlegességének eléréséhez szükségesek.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az úgynevezett Green Deal elfogadtatása az első komoly politikai kihívás Ursula von der Leyen, volt német védelmi miniszter számára, aki e hónapban vette át az Európai Bizottság vezetését. Az Európai Parlament elé terjesztett cselekvési terv költségvetését ő maga is az 1960-as évek amerikai holdraszálláshoz hasonlította. Hozzátette: "Egyesek szerint az átállás költségei túl magasak, de soha ne feledjük, mi lenne annak az ára, ha egyáltalán nem cselekednénk" - idézte az euractiv.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ursula von der Leyen azzal biztatta a jelenlévőket, hogy a program végeredményben többet ad vissza, mint amennyit elvesz, továbbá senkit nem hagynak az út szélén.

Vagy mindenki számára megfelelő és méltányos lesz ez a cselekvési terv, vagy egyáltalán nem fog működni"

- intett. Az unió vezetőinek célja, hogy végre megállapodásra jussanak klímaügyben. Az októberi tárgyalásokat a keleti országok blokkolták, mondván, előbb szeretnék látni, milyen forrásokat biztosít az EU a szénalapú gazdaság zöldre váltásához. Közölték továbbá, hogy szerintük a nukleáris energia is csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Egyúttal jelezték, hogy 100 milliárd euró plusz forrással "meggyőzhetőek" lennének.

Andrej Babis cseh minisztzerelnök sietve leszögezte: a 100 milliárd euróból országának 26,5 milliárdra lenne szüksége, és akkor is csak az uniós vállalások 80 százalékának elérését garantálja 2050-re. A jelek szerint a Bizottság hajlik rá, hogy megadja a kért összeget. Egyelőre nem tudni, hogy az összes atomerőművét leállító Németország mit szól ahhoz, hogy ezt a technológiát nettó zéró kibocsátású energiaforrásnak tekintse.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?