Jön a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer: de mit jelent ez pontosan?

Jön a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer: de mit jelent ez pontosan?

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak agrárágazatot érintő piaci nehézségei és a közeljövő kihívásai - ideértve a koronavírus-járvány által okozott jelenlegi piaci és gazdasági körülményeket - rámutatnak arra, hogy szükség van a már meglévő mezőgazdasági kockázatkezelési eszköztár bővítésére. A kormány - ezért az Európai Unióban elsőként - be kívánja vezetni a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az erről szóló törvényjavaslatot Nagy István agrárminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai mezőgazdasági kockázatkezelés az egyik legfejlettebb az EU-ban - írja közleményében az Agrárminisztérium. A növénytermesztés időjárási kockázatait egymásra épülő elemeivel három pillérrel kezeli (agrárkár-enyhítés, növénybiztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklés). Az új, negyedik pillér bevezetésével a termelőknek lehetőségük lesz a piaci zavarokból, áresésekből vagy állat- és növénybetegségekből fakadó veszteségeiket is biztosítani.

A javaslat szerint a krízisbiztosítási rendszerben való részvétel önkéntes és a termelői öngondoskodáson alapul. Működésének lényege, hogy az ahhoz csatlakozott termelő évente krízisbiztosítási hozzájárulást fizet és adatot szolgáltat a referencia időszaki és a tárgyévi mezőgazdasági jövedelem megállapításához. Ha a rendszerhez csatlakozó termelő mezőgazdasági tevékenységből származó tárgyévi jövedelme a referencia időszakéhoz képest 30 százalékot meghaladóan csökken, akkor az állam a krízisbiztosítási rendszeren keresztül a kisebb részben termelői befizetésekből, nagyobb részt a jelenlegi Vidékfejlesztési Program európai uniós kapcsolódó támogatásából álló pénzügyi forrásokból kompenzációt fizet a termelőnek.

A krízisbiztosítási rendszerrel összefüggő végrehajtási, nyilvántartási és egyéb közigazgatási feladatokat - az agrárkár-enyhítési rendszerben már sokéves tapasztalattal rendelkező - Magyar Államkincstár láthatja majd el. A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer - a törvényjavaslat elfogadása után - 2021 elején indulhat el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?