Vallottak a szakértők: még csak most indulhat be igazán az élelmiszer-drágulás

Vallottak a szakértők: még csak most indulhat be igazán az élelmiszer-drágulás

agrarszektor.hu
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Takarék AgrárTrend Index értéke 32,1 pontra emelkedett 2021 második negyedévében a 48 pontos skálán, ami 0,1 ponttal magasabb az előzőnél. A Takarékbank bizalmi indexe már az ötödik egymás követő negyedévben javult folyamatosan, azonban még elmarad a 35-ös értékű semleges növekedési szinttől, amely évi 5-7%-os kibocsátásnövekedési pályát feltételez az élelmiszergazdaságban. Alapvető bizonytalansági faktor a koronavírus-járvány, és a júniusi aszályos időszak várható következménye a kukorica-termékpályán.

A gazdálkodók az állati termékeknél a takarmányárakban további érdemi emelkedéssel nem számolnak, az értékesítési áraknál viszont mind a termelők, mind a feldolgozók várják, hogy a nyersanyagok drágulását érvényesíthessék. Az európai gazdaságok újranyitása a vártnál hamarabb kezdődött el, azonban a többletkereslettel nem minden termékpályán indultak emelkedésnek az árak. Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben halad, árpából kifejezetten jó termés várható, továbbá a búza eddigi terméseredményi is bíztatók Magyarországon. A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, a bizalmi indexben ez a várakozás ténylegesen a harmadik negyedben jelenhet meg.

A baromfiágazat a legoptimistább

A fontosabb alágazatok közül kiemelkedő javulást mutat az elmúlt egy évben a baromfihús-termékpálya, a bizalmi alindexe négy negyedév alatt 50%-kal emelkedett. Ennek oka, hogy a lengyelországi madárinfluenza-helyzet miatt az európai piac - főként a csirkehúsnál - keresletivé vált, ami miatt nőttek a termelői és a feldolgozói árak is. Elsőként itt tudták érvényesíteni a gazdálkodók a megnövekedett takarmányárakat.

A kedvező értékesítési árak az olajos magvak esetében is bizakodásra adnak okot. A várhatóan jó terméseredmények ugyan csökkenő árakat feltételeznének a búza esetében, viszont továbbra is a 2020 év végi szinteken mozognak az árutőzsdei jegyzések.

Nem ilyen kedvező a helyzet a többi, állati terméket előállító termékpályán. A tejárak ugyan 5-7%-kal magasabbak a tavalyinál, de a megnövekedett költségszinteket ez a drágulás még nem tükrözi.

Az még a baj, hogy a magyar tejtermelésben van kilogrammonként 20-22 forintnyi támogatás, ami fenntartja a jövedelmezőséget

- mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója.

A sertéshúsnál a német piaci helyzet alapvetően befolyásolja a hazai folyamatokat. A sertéshúspiac Európában, főként a némileg csökkenő kínai importkereslet miatt túlkínálatos, ez mind a hús, mind pedig az élőállatátvételi árakat nyomás alatt tartja. A tojás alágazatban egy év alatt majdnem 15%-kal csökkent a bizalmi index, az importtöbblet ugyanis lenyomja az árakat.

A világszerte tapasztalható újranyitás miatt a szőlő-bor termékpálya szereplői jóval bizakodóbbak lettek, ugyanakkor az idei terméseredmények a következő hónapokban jelentősen befolyásolhatják a várakozásokat. A gyümölcspiaci szereplők hangulatát alapvetően befolyásolták a tavaszi fagyok, illetve a nyári aszály, a csonthéjas gyümölcsök esetében nem ritka az akár 50-70%-os terméskiesés.

A Takarékbank előrejelzése szerint a magyar agrár-élelmiszeripar idei évét a szeptemberi-októberi fejlemények jelentősen befolyásolhatják. Egyrészt a várakozások szerint a világszerte tapasztalható nyári aszály a kukorica terméseredményeit ronthatja, ami a jelenleginél is magasabb árakat vetít előre. Mivel a kukoricát az ipar is használja (bioetanol, izocukor, takarmány), így az árváltozás több fogyasztói szegmensben is éreztetheti hatását. Emellett a Takarékbank felmérése szerint az egészségügyi veszélyhelyzet alakulása is befolyással lehet az ágazatra. A piaci szereplők kismértékben tartanak a negyedik járványhullámtól, de a hazai magas átoltottság miatt nem számítanak erősebb keresletcsökkenésre.

A nyersanyagpiaci szuperciklus az élelmiszergazdaságot sem kerüli el

Az elemzői előrejelzések konszenzusa szerint a világgazdaságban egy nyersanyagpiaci szuperciklus indul. Ilyen jelenségről akkor beszélnek, ha az árak tartósan, akár egy évtizeden is túl emelkednek számos nyersanyagnál. A pandémia alatti termelésleállások, a kínálati korlátok, a nyitással járó gyors keresletnövekedés, az élénkítő gazdaságpolitikák, a zöldbefektetések erősödése egy új nyersanyagpiaci szuperciklust vetít előre. Ráadásul a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek, az International Grain Council (IGC) szállításiköltség-viszonyait tükröző index nyolcéves maximumán van. Az EU zöld célkitűzései miatt drágulnak a szén-dioxid kvóták, amin keresztül a villamosenergia 2022-ig akár 40-60%-kal is drágulhat.

A globalizáció miatt az élelmiszerek a korábbinál jobban kitettek világpiaci nyersanyagárak változásának. Ezért a jelenlegi alapfolyamatok mellett arra is fel kell készülni, hogy a következő években tartósan emelkednek majd az élelmiszerárak.

Ha Kína tüsszent, Európa megfázik

- idézte Héjja Csaba, a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzője.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?