Fontos közleményt adott ki az Államkincstár: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Megjelent az Államkincstár 59/2021. (VII. 23.) számú közleménye a borászati melléktermékek begyűjtéséhez alkalmazandó beszállítási és rakodási költségtérítési összegekről.

A 2021/2022 borpiaci évre az közleményben említett költségtérítési összegeket kell alkalmazni azon borászati melléktermékekre, amelyeket a kötelezett és a lepárlóüzem között létrejött írásbeli megállapodás alapján a kötelezett maga szállít be támogatott lepárlás céljára olyan lepárlóüzembe, amely a borászati melléktermékek lepárlásához uniós támogatást kíván igénybe venni. A közleményről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is beszámolt az oldalán.

A kifizetés forintban, a tonna-kilométeres díjmutató alapján történik úgy, hogy a lepárlóüzem útdíj címén az EURO V. vagy annál jobb besorolású tehergépjárművekre, a vonatkozó jogszabályok adta lehetőségeken belül, a költség szempontjából optimalizált útvonalon felmerülő útdíjat ismeri el és fizeti meg. A kifizetés jogszabályi alapja a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet, amely az alábbi oldalon érhető el.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk megtalálhatók a Kincstár honlapján, a "Támogatások / EU Belpiaci intézkedések / Szőlő-bor / Borászati melléktermékek lepárlásának támogatása" cím alatt, illetőleg tájékoztatás kérhető az mv.ugyfelszolgalat@allamkincstar.gov.hu e-mail címen. A teljes kincstári közlemény itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?