A kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Nagy István

A kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Nagy István

agrarszektor.hu
A vetőmag-előállítás, a növénytermesztés és az állattenyésztés területén tovább erősítjük az együttműködést Kirgizisztán és hazánk között - közölte Nagy István agrárminiszter, aki kedden Aszkarbek Dzsanibekov kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Biskekben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrárium szerepe egyre inkább felértékelődik, nekünk pedig ebben a gyorsan változó világban kell megtalálnunk a helyes válaszokat - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ez azonban egyedül nem megy, ezért keresünk partnereket. Meg kell találnunk azokat a közös projekteket, amelyek révén a gazdaságainkat tovább erősíthetjük - tette hozzá.

A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Kirgizisztán tízszer több vetőmagot importált idén, mint tavaly. Eddig öt magyar nemesített hibridet regisztráltak és további 12-re is sor kerülhet hamarosan. A kirgiz fél felkészült rá, hogy jó minőségű földeket különítsen el a minél hatékonyabb vetőmag-előállítás érdekében. Hangsúlyozta, fontos, hogy tudjuk, milyen az adott fajta adaptálódási képessége, hogyan felel meg az itteni éghajlati viszonyoknak. Lehet kész komplett vetőmagot venni hazánktól, de a magyar technológia alapján ebben a régióban is lehet vetőmagot előállítani. Szívesen bocsájtjuk a biskeki partnerek rendelkezésére a hazai vetőmagokat - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alapot az agrár- és élelmiszeripar területén is használni kell. A biztonságos élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, a kirgiz állattenyésztés megújítására pedig kulcsszerep hárulhat. A megbeszélésen az öntözésfejlesztés is szóba került. Nagy István szerint a víztakarékos eljárásokat tovább kell fejleszteni, a vízzel pedig gazdálkodnunk kell. A kirgizisztáni hivatalos út keretében Nagy István ellátogatott a Szkrjabin K.I. Kirgiz Nemzeti Agráregyetemre, ahol egyeztetett az intézmény rektorával. A megbeszélésen a felek a kutatók és a hallgatók kölcsönös cseréjére hívták fel a figyelmet. A tudományos területen történő partnerség megerősítése ugyanis mind két fél érdeke - húzta alá a tárcavezető.

Címlapkép forrása: Fekete István

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?