Győrffy Balázs: súlyos hatással lenne Ukrajna EU-s csatlakozása az agráriumra

Győrffy Balázs: súlyos hatással lenne Ukrajna EU-s csatlakozása az agráriumra

MTI
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint Ukrajna uniós tagságával az európai, így a magyar mezőgazdaságra nézve bizonyosan drasztikus változások következnének be, hiszen az EU területének mintegy egyharmadával megegyező mezőgazdasági területtel bíró Ukrajna belépése az unióba alapvetően borítaná fel a mostani támogatási és élelmiszerbiztonsági rendszert. Győrffy Balázs az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Ukrajna jelenleg semmilyen formában nem alkalmas arra, hogy az Európai Unió tagja legyen, az ország uniós tagságából fakadó következmények beláthatatlanok az európai, így a magyar mezőgazdaságra nézve.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A kamara elnöke úgy vélekedett, hogy Ukrajna nem is tudna megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeknek az uniós gazdáknak és élelmiszerelőállítóknak meg kell felelniük. Győrffy Balázs nemtetszését fogalmazta meg arra az esetre, ha Ukrajna úgy lehetne uniós tag, hogy nem kell megfelelnie minden előírásnak, és nem kell betartania azokat a jogszabályokat, amelyeket az uniós gazdáktól elvárnak. Ezáltal olyan versenyhelyzet alakulna ki, ahol nem egyenlő esélyek mellett kerülnek piacra a termelők és a termékeik. A NAK elnöke szerint az a felvetés, hogy Ukrajnát egyszerűsített formában vegye fel az EU, méltatlan azokkal az országokkal szemben, akik évek vagy akár évtizedek óta igyekeznek megfelelni az unió által megkövetelt szigorú követelményeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A balkáni térségre utalva emlékeztetett: ezek az országok komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy képesek legyenek megvalósítani az uniótól kapott feladatokat. Egyúttal rámutatott: míg utóbbiaknál indokolatlanul elhúzzák a bővítéshez kapcsolódó tárgyalási időszakot, addig Ukrajna számára teljesen érthetetlenül, felkészületlenül kínálnak tagságot. 

Az Európai Unió eddigi működését is hiteltelenné teszi, hogy ha nem azonos eljárásrend és azonos elvek alapján kínálunk tagsági jogviszonyt az egyes tagállamoknak. károkMi ezt határozottan elutasítjuk, és arra kérjük a kormányt és a kormányon keresztül az Európai Unió vezetőit, hogy ne ilyen formában akarják Ukrajnát az Európai Unióba beléptetni

- jelentette ki Győrffy Balázs.

Ukrajna készüljön föl az uniós tagságra úgy, ahogy eddig minden tagjelölt ország megtette, és ha ezt teljesítette, akkor van miről beszélgetni. Pillanatnyilag ezt még témafelvetésnek sem tudjuk komolyan venni - mondta a NAK elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58