2021. július 23. péntek Lenke

Hírek - Agrárpénzek

A génmódosítás vagy az ettől való mentesség a kifizetődőbb?

Genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) foglalkozó konferenciát szervezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium, melynek célja egy szakmai párbeszéd megindítása volt a génmódosítás vagy éppen az ettől való mentesség piaci lehetőségeiről. A kérdés jogos, egyre többen teszik fel egész Európában.
 
 

A GMO lesz a jövő agrártechnológiája vagy a mentességben rejlik nagyobb üzleti potenciál? - tette fel a kérdést a Szent István Egyetem berkeiben működő Deák Tibor Szakkollégium. Maga Európa is bizonytalan a kérdés megítélésében. A legújabb génszerkesztési eljárások ugyanis már kizárják a fajidegen gének alkalmazását, és mutagenezisre sem "kényszerítik" az adott DNS-t. A kívánt szakaszok elcsendesítésével, aktiválásával vagy fajon belüli cseréjével érik el a megfelelő fehérjék, enzimek működésbe lépését, és ezzel az óhajtott tulajdonság megjelenését.


Bár tavaly az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága a GMO-k közé sorolta az új genomszerkesztési eljárások termékeit, a döntés helyességét azóta olyan fontos személyek is kétségbe vonták, mint Phil Hogan európai agrárbiztos.

A szakkollégium vendége volt Dr. Mézes Miklós, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Takarmányozástani Tanszékének vezetője, aki rámutatott, egyes élelmiszer- és takarmánynövények genetikai tulajdonságait ily módon már számos esetben módosították sikeresen. A szója olajtartalmának zsírsavösszetétele például úgy változtatható meg, hogy abban egyrészt megemelkedjen az olaj oxidatív stabilitását növelő olajsav-tartalom, másrészt megjelenjen benne az ún. sztearidonsav, amelynek fontos humánegészség-védelmi szerepe lehet. Ezek a növények és a belőlük készített termékek már jelen vannak a mindennapi kereskedelmi forgalomban, forgalmazásuk a világ számos országában engedélyezett.

Az élelmiszer- és takarmánynövények genetikai módosításának számos célja lehet. Ezek közül kiemelten fontos a rovarkártevőkkel és penészgomba-fertőzésekkel szembeni ellenállás kialakítása, melyek esetében közvetett pozitív hatásként a mikotoxin-szennyezettség csökkenése is kimutatható. Emellett a növényeken olyan célzott genetikai módosításokat is lehet végezni, melyekkel növelhető az élettani szempontból fontos táplálóanyagok mennyisége, ezáltal javítható az élelmiszerek minősége is.

Ám az európai fogyasztók hozzáállása meglehetősen elutasító a génmódosított szervezetekkel szemben. Ezt bizonyítja többek között az a 2010-ben megjelent Eurobarometer-jelentés is, mely szerint

az európai fogyasztók több mint fele az ismeretlen kockázatok miatt nem gondolja megfelelőnek a génmódosított élelmiszereket, és a GMO-k forgalmazása csak alig harmaduk szerint jelenthet előnyt országuk gazdaságának.

Hazánk stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított növényekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását, és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését, aminek egyik oka, hogy legfőbb piacunk, Németország is elutasítja a GMO-kat.

Alaptörvényünk ugyan kizárja a génmódosított növények köztermesztésben való alkalmazását, de Éder Tamás, a Bonafarm Csoport PR és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója rámutatott:

az is fontos, hogy a területen komoly erőforrásokkal támogatott kutatásokat folytassunk Magyarországon,

többek között azért, hogy tisztázhassuk a legújabb génszerkesztéses megoldások valódi kockázatait. Az új tudományos ismeretek a humánegészség és az állati termékek előállításának gazdaságossága szempontjából is jelentősek lehetnek. A konferencián elhangzottak alapján ugyanakkor vitathatatlan a GMO-mentes termékek iránti piaci kereslet is, így egyelőre nehéz előrejelezni, hogy milyen irányt vesz a jövőben a gazdaság - hangzott el a konferencián. Hozzátesszük: éppen ezért kell minden eshetőségre felkészülni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu