A mezőgazdaságban a legtöbb a munkabaleset

agrarszektor.hu
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a mezőgazdasági munkások között a nem halálos kimenetelű munkabalesetek 1,7-szer, míg a halálos balesetek háromszor gyakrabban fordulnak elő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat munkabalesetek tekintetében, ennek ellenére a munkavédelmi helyzet felmérése nem könnyű, hiszen legfőképp családi gazdaságok tevékenykednek a szektorban. Az Eurostat 2007-es adatai szerint 14,6 millióan − a munkaképes népesség 6 százaléka − éltek elsősorban a mezőgazdasági tevékenységükből az EU−27-ben. Túlnyomó többségük önfoglalkoztató volt, vagy a családi gazdaságban családtagként dolgozott - számol be a szakszervezetek.hu.

Magyarországon és az EU-s tagállamokban sem terjednek ki a munkavédelmi szabályok erre a körre, a munkabalesetek bejelentési hajlandósága pedig igen alacsony. További nehézséget jelent, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódik számos egyéb oldalágazat is, mint például a növénytermesztés vagy az élelmiszeripar. Túlzottan sokrétű tehát az ellátandó feladatok és a kapcsolódó karbantartás köre: a munkagépek, szerszámok karbantartásával kezdve az utak, vízelvezetők, épületek, raktárak, silók, hígtrágya-tárolók, öntözőrendszerek és elektromos berendezéseik rendben tartásáig.

Az állandó pénzhiány miatt a gazdák sokszor maguk vállalják a javításokat, nem ritkán kellő szaktudás vagy védőfelszerelés nélkül. A munkák során gyakran vannak kémiai expozíciónak kitéve például a növényvédő szerek használata miatt, vagy az állattartás során esetenként előforduló biológiai kockázatoknak − mint a zoonózis vagy a legionellabaktérium-fertőzés − köszönhetően.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03