2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Agrárpénzek

A mezőgazdaságban a legtöbb a munkabaleset

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a mezőgazdasági munkások között a nem halálos kimenetelű munkabalesetek 1,7-szer, míg a halálos balesetek háromszor gyakrabban fordulnak elő.
 
 

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat munkabalesetek tekintetében, ennek ellenére a munkavédelmi helyzet felmérése nem könnyű, hiszen legfőképp családi gazdaságok tevékenykednek a szektorban. Az Eurostat 2007-es adatai szerint 14,6 millióan − a munkaképes népesség 6 százaléka − éltek elsősorban a mezőgazdasági tevékenységükből az EU−27-ben. Túlnyomó többségük önfoglalkoztató volt, vagy a családi gazdaságban családtagként dolgozott - számol be a szakszervezetek.hu.

Magyarországon és az EU-s tagállamokban sem terjednek ki a munkavédelmi szabályok erre a körre, a munkabalesetek bejelentési hajlandósága pedig igen alacsony. További nehézséget jelent, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódik számos egyéb oldalágazat is, mint például a növénytermesztés vagy az élelmiszeripar. Túlzottan sokrétű tehát az ellátandó feladatok és a kapcsolódó karbantartás köre: a munkagépek, szerszámok karbantartásával kezdve az utak, vízelvezetők, épületek, raktárak, silók, hígtrágya-tárolók, öntözőrendszerek és elektromos berendezéseik rendben tartásáig.

Az állandó pénzhiány miatt a gazdák sokszor maguk vállalják a javításokat, nem ritkán kellő szaktudás vagy védőfelszerelés nélkül. A munkák során gyakran vannak kémiai expozíciónak kitéve például a növényvédő szerek használata miatt, vagy az állattartás során esetenként előforduló biológiai kockázatoknak − mint a zoonózis vagy a legionellabaktérium-fertőzés − köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu